måndag 26 april 2010

Diffust läsminne

Det är något visst med osorterade bokhyllor i säll-skapsrum på hotell och vandrarhem. Där hittar man praktiskt taget aldrig dyrbara böcker — nej, det är sönderlästa och halvgamla, ibland urtråkiga böcker, som inte gör något om en gäst "glömmer" att ställa tillbaka. Jag tror att vi är många som dras till den sortens bokhyllor, som om vore de magneter.
En gång i mina tidiga tonår satt jag i ett sån't säll-skapsrum och läste en gammal bok. Det var tyst som det bara kan bli på ett hotell när de flesta gästerna har farit, en perfekt råkall och snöig eftermiddag att läsa om Alaska.
Det är inte mycket jag minns av boken, annat än att en kvinna skrivit den. Den var skriven i första person så jag tog för givet att det var en sann reseskildring. Kvinnan hade kommit till Alaska med sin make och skulle fara därifrån före vintern. Men av någon an-ledning som jag inte minns, blev hon ensam kvar i det lilla huset och kunde inte ta' sig därifrån. Uppenbarligen fanns det ved och mat i stugan, för hon klarade sig — hon klarade också av att i sin en-samhet föda ett barn innan hon fram på vårkanten kunde ta' sig därifrån.

.

Någon som har läst boken— och minns vad den heter, vad förfat-taren hette?
Gutenberg har 22 böcker med Alaska i titeln, ett par av dem skrivna av May Kellogg Sullivan,
en kvinna som tydligen varit i Alaska flera gånger — böcker som jag nog kommer att åter-vända till. Men ingen av hennes böcker är den jag söker.

7 kommentarer:

 1. I will look over here to see what I can find,and let you know.

  SvaraRadera
 2. Jag vet att jag inte har läst den och inte har den, men jag förstår fullkomligt vad du menar med bibliotek på hotell och vandrarhem. Det är den absolut intressantaste avdelning att besöka för min personliga del.
  Där hamnar jag alltid.
  Karin

  SvaraRadera
 3. Thanks Jodi,
  I'm really impressed by your ability to understand Google's translations! Some of them are worse than others - and today's translation was pretty close to incomprehensible!

  Karin,
  och ofta får man vara ifred där - det är en speciell rofylld tysnad.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Senast i lördags kväll letade jag efter böcker på det vandrarhem jag bevistade då - men inte en bokhylla så långt ögat kunde nå. Inte i det hus jag var förlagd, i alla fall. Trist och inte vad jag är van vid, faktiskt.
  Inte heller jag känner igen Alaskahistorien.

  SvaraRadera
 5. Olgakatt,
  Tidigare gäster har kanske försett sig med vad som fanns! Men trist utan böcker - ofta hittar man de här lite udda böckerna i dessa bokhyllor, böcker som man inte hittar i affärer och bibliotek.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Kan tyvärr inte hjälpa dig - men det låter som en intressant historia. Böcker och bokhyllor är en stor del av min uppväxt eftersom min pappa var en bokfantast. Han hade ca 20,000 böcker.

  SvaraRadera
 7. Anne-Marie,
  Jag har en känsla av att jag får leva i ovisshet, när det gäller den boken. Det finns så ohyggligt många bortglömda böcker.
  Margaretha

  SvaraRadera