onsdag 21 april 2010

Kakförbättringsinsats


Varför i all världen jag gjorde en morotskaka för lite se'n är mer än jag kan säga. Kanske kombinationen av att jag hade morötter i palliativa korgen och att väninnan som skickade receptet, sa' att den var SÅ god, att till och med jag skulle gilla den. Jag tycker nämligen inte om sockerkakor och liknande bakverk.
.
Nåväl, den smakade som vilken annan morotskaka som helst, så jag skar upp den och frös in den i hopp om att något kakmonster skulle hitta hit. Min tanke var att jag skulle göra en ananaskräm som fyllning — fast det skulle jag ju ha gjort innan skar den i bitar. Men jag hade inget socker hemma och kunde inte göra fyllningen.
Så handlade jag häromdagen — och kom ihåg att köpa socker — och beslöt mig för att använda lemon curd receptet, fast använda det överblivna ananasspadet i stället för citron. Jag spetsade fyllningen med limejuice, ändå blev den alldeles för sliskig.
Vad göra?
Jo, jag hade nyss gjort yoghurt så jag blandade två glas yoghurt i fyllningen och plockade fram glassmaskinen. Och si, det blev en god glass!


Så här stilig glassmaskin har jag inte, min är tråkig och elektrisk, så när jag gör glass tänker jag på min väninna Naomi som har en fin gammal handvevad glassmaskin.
Varje gång vi gjorde glass hade vi en drös med ungar runt omkring oss, som ville hjälpa till — men efter tio minuter när det blev tyngre att veva, så försvann den ena ungen efter den andra. Men de måste ha haft en inbyggd glassradar, för så snart glassen var färdig så dök de upp!
Jag var på vippen att köpa en, men kunde inte räkna ut hur jag skulle få den med mig hem på flyget, eftersom den var tung som bara den.

11 kommentarer:

 1. Hur många liter glass kan du göra i din hemglassmaskin?
  Det måste ju smaka himmelskt gott med egentillverkad.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Inte mer än 600 g "glass-smet" får man hälla i, står det i bruksanvisningen. Det räcker gott och väl åt oss. Men de gamla hinkarna gjorde man ju större satser i.
  Det kommer snart mer om glasstillverkning - större mängder - på bokbloggen.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Palliativa korgen? Jag lägger morötter i kylskåpet...

  SvaraRadera
 4. Apropå hemgjord glass så finns en historia om min man när han var en liten parvel på 3-4 år. Han är uppväxt ett stenkast från Ringsjöns strand mitt i Skåne med synnerligen strängt förbud att gå till sjön. Det fanns en glassmaskin i hushållet och en kall dag tog sig ynglingen trots förbud till stranden och bar hem det största isstycke han kunde och bad sin mor göra glass!Det blev bannor istället!

  SvaraRadera
 5. Olgakatt,
  Ja, när jag inser att slutet nalkas för alla grönsaker, så får de en egen korg med särskild omsorg, för att de ska klara sig tills vi har tid att sätta tänderna i dem.
  Och framför allt, så är det för att jag ska komma ihåg att nyttja dem först.

  Men du gör väl glass åt maken om han kommer hem med isbitar?!
  Vi ser ju glass som en svalkande sommarrätt, men förr gjorde man bara glass på vintern när det fanns is. Om man inte som barnen Wilder hade isbod.
  Hos mina vänner som inte har elektricitet är det en lyx att göra glass på sommaren då man måste köpa is.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Alas, vi har ingen glassmaskin! Och jag är ingen stor glassätare - men skulle kanske bli om jag fick hemgjord sådan! Maken äter all glass,t o m horrören mjukglass, jag är synnerligen kräsen. Jag har dock förbjudit den billiga totalfusk-glassen i mina frysar!
  Skulle kanske investera i en glassmaskin när allt kommer omkring...

  SvaraRadera
 7. Olgakatt,
  Vet inte om det är något att stå efter att uppodla en glasspassion - lika lite som att lära sig att äta havregrynsgröt - men visst finns det god glass (och havregrynsgröt). Har faktiskt blivit serverad glass till havregrynsgröt - men så extrem behöver du ju inte bli!
  Det är ju lite pyssel med att göra glass, men det tror jag inte skulle avskräcka dig. Så varför inte investera i en maskin och börja experimentera!
  Om inte annat, så glädjer du maken.
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Jag har letat efter ett recept på Lemon curd, men hittar inget. Finns det någonstans?

  SvaraRadera
 9. Siv,
  Jag trodde att det skulle finnas någonstans - men jag är dålig på etiketter. Återkommer när jag letat.
  Margaretha

  SvaraRadera
 10. Jag är oxå intresserad av receptet på lemon curd om du delar med dig av det!
  kram från Mette

  SvaraRadera
 11. Mette och Siv,
  Oj, jag har glömt att leta efter receptet - kommer.... nå'n gång.
  Margaretha

  SvaraRadera