torsdag 22 april 2010

Kvinna byter ägare

Jag har aldrig någonsin kunnat förlika mig med den anglosaxiska traditionen där fadern lämnar över sin ägodel, dottern, till den nye ägaren, brudgummen.
Och i dag läser jag i DN att prinsessan Victorias önskan är att på det sättet framstå som en handels-vara.
Eftersom jag inte har någon förståelse för varken kungahuset eller hela jippot kring detta kungliga bröllop, så ger jag blanka den i, hur just detta bröllop kommer att gå till. Kanske är det symptomatiskt att just kungahuset med alla sina regler kring tronar-vingens äktenskap, eventuellt väljer denna förnedrade symbolhandling.

10 kommentarer:

 1. Förnedrande var ordet!
  I Sverige har detta aldrig varit sed så varför i fridens namn NU ta efter denna handelsvaru-ceremoni!

  SvaraRadera
 2. Hos oss gick maken i taket och påstod att det var helt bortkastat med utbildning på en kronprinsessa om hon inte fattade bättre.
  Jag måste tillstå att jag inte ens hade läst det hela förrän då.
  Karin

  SvaraRadera
 3. Olgakatt,
  Ofattbart! Ibland får jag en känsla av att en del unga tjejer i dag är så fruktansvär aningslösa - de lever i en bubbla och vill inte befatta sig mig den stora farliga världen. Fast man kan ju tycka att kungahuset skulle ha bättre koll på verkligheten.

  Karin,
  Plocka ned maken från taket, och tala om för honom att jag håller med.
  Det enda som jag kan avundas de kungliga är allt de får se och lära sig - studiebesök på spännande ställen och resor. Men frågan är om det är att kasta pärlor.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Jag läste också DN-artikeln tidigare idag och rös av obehag ;(
  Fast förvånad blev jag inte vilket säger lite om vad jag tycker om kungafamiljen.

  SvaraRadera
 5. Christina,
  Nej, förvånad blev jag nog inte - men nog är det märkligt att en familj som säger sig värna om vår kultur och våra traditioner, inte har mera vett.
  Och om det blir som många tror, att bröllopet blir stilbildande, så är det ju ruskigt om svenska tjejer kommer att låta sig bli bortskänkta i framtiden.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Precis som ni andra är jag inte ett skvatt förvånad men bara alltmer beklämd.Herregu' vi skriver Sverige 2010!

  SvaraRadera
 7. Med tanke på hur imponerad kungen blev av sultanen av Brunei för några år sedan så ligger det här väl helt i linje ;)
  För Sverige - ur tiden!

  SvaraRadera
 8. Lisette,
  Ja, beklämmande är ordet!
  Och för att fortsätta på temat blir jag beklämd när föräldrar kallar sin dotter för sin lilla prinsessa! Tror det har blivit vanligare i Sverige - förr hörde man det nästan bara i USA (av alla länder).

  Christina,
  Hur tänkte han då? Tänkte han?!

  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Jag har också mycket svårt att förstå att den här traditionen fått fäste i Sverige! Det känns ärligt talat som många steg bakåt...

  SvaraRadera
 10. Välkommen hit Freedomtravel,
  "Vi tänker som vi gör, huvudsakligen för att andra människor tänker så". Han hade nog rätt Samuel Butler, som sa' så - förklaringen ligger kanske i att alltför många inte reflekterar över varför de gör på ett visst sätt.
  Margaretha

  SvaraRadera