torsdag 29 april 2010


7 kommentarer:

 1. Kung Liljekonvalj växer här hos oss under fågelbordet och vid klädstrecket och sprider ut sig alltmera. Jag plockar inte in, utan njuter av doften och sirligheten en bit ifrån fågelbordet eller när jag hänger tvätt. Härliga tider ligger framför oss.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Vi har mycket konvaljer både på tomten och på sluttningarna ned mot älven. Och jag blir lika irriterad varje år när folk kommer för att dammsuga backarna på dessa vackra blommor!
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Margaretha,
  det är en mani, de har:)
  Det är likadant här, det dammsugs!

  SvaraRadera
 4. Liljekonvaljen är väl fridlyst - eller? De luktar så gott - kan tyvärr inte lukta för länge eftesom näsan börjar klia men de är verkligen vackra.

  SvaraRadera
 5. Anne-Marie,
  Eftersom jag inte plockar blommor har jag ingen kläm på vilka som är fridlysta, så jag googlade - och fick en del motsägelsefulla uppgifter: "Liljekonvaljen har tidigare varit fridlyst i vissa län, men är det inte längre." men på ett annat ställe: "Liljekonvalj är fridlyst och får ej grävas upp eller plockas i försäljningssyfte i Stockholms, Södermanlands, Östergötlands, Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Hallands län. Den är lokalt fridlyst i Älvsborgs län". Båda uppgifterna från 2008 - och så variera uppgifterna.
  De flesta växter med doft tycker jag gör sig bäst i det fria, när man bara anar doften - att sticka nosen i buketten kan bli lite för mycket. Även om det heter nosegay!
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Jag plockar inte heller! Det växer mycket liljekonvaljer längs min sommar-ridväg och förra våren tog jag med en väninna för att visa hur ljuvligt det var. Dagen före var det massor med konvaljer längs stigen - nu knappt några! Sen hann vi ikapp en gubbe med två stora plastkassar. Han visade stolt upp sina fynd - konvaljerna! Han skulle sälja dom till en blomsterhandel. Jag begrep vilken, och där återsåg jag de allra flesta efter några dagar - vissna i en hink. Man blir så ledsen! Önskar de vore fridlysta i Skåne, men tyvärr, det är de inte.

  SvaraRadera
 7. Men käre tid, vad hände nu - igen?

  Olgakatt,
  Jag blir så bedrövad när folk skövlar skog och äng! Det räcker ju att plocka in några konvaljer om man vill njuta av dem.
  Margaretha

  SvaraRadera