fredag 23 april 2010

Mänsklig byråkrat

De rika är inte som vi, de betalar mindre skatt.
Income Taxes
Norman Rockwell

Så har jag skickat in min deklaration. Ja, skickat in den. I ett kuvert med frimärke på. För mig går det fortare att skriva under blanketten, stoppa ned i ett kuvert, skriva adressen och frankera, än att ta' reda på hur jag ska bära mig åt för att göra det elektro-niskt. Jag ger faktiskt faderittan i om staten tjänar på att folk deklarerar papperslöst.
Men jag är tacksam för den förenklade deklarationen. Det kunde vara riktigt besvärligt förr i tiden. Jag fick problem ett år, dels för att jag äger två fastigheter, i två olika kommuner och bor i en tredje i en fastighet som jag inte äger. Det fanns inte plats på blanketten för mina båda fastigheter — dessutom var jag egen företagare på den tiden. Och jag fick inte till det eftersom jag sålde mest i utlandet och då inte skulle betala moms — men en del skulle jag alltså betala moms på.
Jag svor, stönade och fyllde i efter bästa förmåga — men det visade sig att bästa förmåga var inte gott nog. Efter brevväxling och telefonsamtal med myn-digheten fick jag uppskov med omdeklarationen tills jag kom tillbaka från en resa. Så jag svor, stönade och fyllde ånyo i efter bästa förmåga. Inte heller den här gången blev det rätt. Det blev nya samtal med skattemyndigheterna, det var en mycket vänlig och tålmodig man som talade om att jag missat det, och det och det. "Ja men", sa' jag, "om du har alla de uppgifterna varför i all världen ska jag då tala om det?"
Han suckade djupt, och sa': "Jag gör det åt dig."

10 kommentarer:

 1. Det var på den tiden som alla skulle skattskriva sig, heter det visst någonstans.
  Nu har vetenskapsmännen kommit underfund med att det är båg och ruffel som har tutats i oss om skattskrivningen och Betlehem. Det var enbart romarna som skattskrevs på den tiden och först många år senare som alla andra skulle göra det, så enligt säkra senare vetenskapskällor så har historien "sköntaxerats"/skrivits om i ett senare skede för att tillgodose någon på något sätt.
  Det var min kvällslitteratur för någon dag sedan.

  För övrigt så är det mycket med redovisningar när man är företagare. Momsen är ett kapitel bara det i och för sig.
  Karin

  SvaraRadera
 2. Karin,
  En kompis talade om detta, men hon var så vag att jag inte riktigt fattade vem som kommit fram till vad.
  Så då kan man ju fråga sig vad Josef och Maria hade i Betlehem att göra..
  Margaretha
  som är glad över att ha byråkratin bakom sig

  SvaraRadera
 3. Vi skriver också under på papper och skickar på posten!
  Har en kompis som också haft mycket svårigheter med deklaration av fastigheter, bl a i utlandet. NU har hon hittat en kvinnlig skattebyråkrat som hjälper henne jättebra. Så det finns några stycken i alla fall! Skönt!

  SvaraRadera
 4. Olgakatt,
  Jag tror det finns fler trevliga byråkrater än jag har en aning om! Säkert är jag alldeles för många förutfattade meningar - det kanske rent av finns trevliga monarkister!
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Den förenklade deklarationen skulle jag gärna se även här i USA. Tänk vad mycket enklare det vore. Kan tänka mig att du inte riktigt "passade in" i den förenklade varianten med flera fastigheter och försäljning utomlands. Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 6. Anne-Marie,
  Vi gnyr ofta över byråkratin här - men den är ju ingenting jämfört med den i U.S.A.
  Hoppas våren har bestämt sig för att stanna hos dig!
  Jag sitter faktiskt ute just nu - det är lite som glass med varm chokladsås, varmt precis på de kroppsdelar solen skiner, annars rätt svalt.
  Ha det så gott!
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Så klockrent! Gillar också den förenklade deklarationen. De har ju som du skriver alla uppgifter och det är väl bara att skriva under för att konstatera det. Så kan ju andra hålla på och rota och ruta bäst de vill.
  I år fick jag dock fixa och trixa med en norsk deklaration så nu håller jag bara tummarna att jag iaf inte behöver betala mer än jag redan gjort. Skatteverket talade nämligen om för mig att jag ska skatta i Sverige också (fast jag redan skattat i Norge)... :/

  SvaraRadera
 8. Åsa,
  Nu när vi får arbeta och flytta som vi vill i Norden, borde det finnas särskilda blanketter för dem som gör det.
  Hoppas att det fixar sig med din deklaration och att du får tillbaka, om du nu måste betala in för mycket.
  Margaretha

  SvaraRadera
 9. Man skulle kunna tro det men icke. Dessutom är ju Norge inte medlemmar i EU. Nu handlar det om 6 månaders arbete så jag hoppas bara det är en för kort period så att jag slipper betala för det i Sverige. Det står annars väldigt klart och tydligt i "att deklarera" om hur man ska skatta för inkomst, oavsett var den är intjänad, i Sverige.

  SvaraRadera
 10. Åsa,
  Visserligen står Norge utanför EU, men vi har ju ändå rätt att bo och arbeta var vi vill i Norden - då kan man ju tycka att det vore smart med deklartionssamarbete. Men kloka byråkrater är det kanske ont om?
  Håller alla mina tummar för att det ska fixa sig för dig!
  Margaretha

  SvaraRadera