torsdag 29 april 2010

Ett blommigt minne

Evening Flower
Pablo Picasso
.
I en kommentar säger Pettas att hon inte plockar de vackra konvaljerna — och jag blir glad, ibland får jag en känsla av att det bara är jag som inte plockar blommor. Kanske beror det på vilken blomplockar-traditon som finns i familjen — när jag var barn tittade vi på blommorna på våra utflykter, men vi plockade dem aldrig.

Ett minne från barnkrubban trillar ut. Vi var på studiebesök på en bondgård, jag minns precis hur det såg ut där bussen parkerade och jag minns hur ladu-gården såg ut — men mitt enda minne av studiebe-söket är att katterna var söta.
Och att vi släpptes lösa för att plocka blommor, innan vi skulle fara tillbaka till sta'n. Jag tittade förundrat på mina kamrater när de kom tillbaka till bussen med buketter som de knappast kunde hålla om — jag stod där med en gullviva i handen.

6 kommentarer:

 1. Har plockat en del blommor under mina år i Sverige (mest vitsippor). Vi hade en hel del blommor i mina föräldrars trädgård som vi plockade ibland (t ex gullvivor, akleja, förgätmigej, syrener). Saknar de svenska blommorna. Här ser jag inte så många alls som växer vilt.

  SvaraRadera
 2. Anne-Marie,
  Visst händer det att jag plockar ett par syrénkvistar, om jag vill pryda kaffebordet - men att gå ut och plocka jättebuketter kan jag inte tänka mig. Inte av någon växt.
  Ja, floran i Kalifornien är något helt annat än våra svenska vilda växter. Jag saknar alltid den svenska naturen när jag är ute i världen - och ibland saknar jag förstås det jag sett ute i världen när jag kommer tillbaka hem. Kanske det är mer situationen förknippad med vissa växter som väcker en längtan - som picknick under ett lagerträd eller ett förtroligt samtal under wisterian.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Vi plockade dem inte heller när jag växte upp, men jag plockade blå- och vitsippor när mamma fick frontallobsdemens och hamnade på boende, som det så vackert kallas. Mamma blev salig av varje bukett, så jag plockade som sagt även blåsippor för att glädja henne. Jag skäms inte det ringaste.

  SvaraRadera
 4. Chris,
  Det tycker jag är en helt annan sak. Jag plockar också in blommor åt mor eftersom hon inte kan ta' sig ut och njuta av dem i naturen. Men det är ju några få av varje sort.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. När jag var liten älskade jag att plocka blommor, och jag tycker fortfarande om att göra vackra buketter. Men på något vis så ser jag framför mig blommans förrödda liv nu för tiden. Blomman som inte får fullfölja sin skickelse att bli pollinerad och gå i frö... Och så avstår jag...

  SvaraRadera
 6. Mira,
  Förhoppningsvis går vi alla från klarhet till klarhet. Men se'n är det ju skillnad på att skövla skogsbackarna och att plocka en liten bukett för att lysa upp köket.
  Margaretha

  SvaraRadera