onsdag 7 april 2010

I sagornas värld

Illustration från 1915
John Bauer
.
En eftermiddag, när jag gick i första klass, var jag hemma hos min klasskamrat Eva. Där i tamburen låg ett ark bokmärken på ett bord. Jag tittade lite för-strött på det, men var inte särskilt imponerad efter-som det var fotografier av vanliga flickor. "Titta" sa Evas mamma och pekade på ett av bokmärkena med en flicka med bulliga kinder och glasögon, "är hon inte söt, prinsessan Christina?".
I min begreppsvärld var prinsessor tecknade små flickor, med lockigt hår och krona på huvudet — jag såg med avsmak på denna mänskliga prinsessa. Dessutom tvivlade jag starkt på att det verkligen fanns prinsessor i levande livet. Väl hemkommen bekräftade mor, till min stora besvikelse, att det finns prinsessor av kött och blod.

Att detta minne dyker upp just i dag beror på att jag läser en artikel av Birger Schlaug där han framför sina synpunkter på det stundande kungliga bröllopet.

2 kommentarer:

 1. Ja, stackars människor, dessa kungliga!Jag fattar inte att Victoria & co bara avsäger sig alltihop och avgår och abdikerar från hela tillställningen. Men dom är väl så hjärntvättade.
  Makabert att vi inte kommit längre 2010.
  Jag bläddrar kvickt förbi allt om kungligheter och tittar definitivt inte på några TV-program heller.

  SvaraRadera
 2. Olgakatt,
  Jag tycker inte att det är ett dugg synd om dem. Passar det inte kan de kliva ur galoscherna - men uppenbarligen passar det dem alldeles utomförtäffligt.
  Får bara hoppas att systemet självdör när de kungliga vill vara både kungliga och vanliga. Eller också kan man både äta kakan och ha den om man har deras ställning?
  Margaretha

  SvaraRadera