tisdag 18 oktober 2016

Bokbestyr

Jag fortsätter att gå som ett växellok mellan husets bokhyllor — men ingen ska tro att jag för den skull, lyckats bringa ordning i hyllorna. Eller ens på golvet.
 Bortsett från återkommande te & läspauser, avstår jag från att läsa i allt intressant som kommer i min väg — åtminstone försöker jag avstå från det — ibland krävs både läsning och googlande, för att kunna avgöra på vilken hylla boken hör hemma. Och ibland hjälper varken läsning eller googling, då hamnar boken på översta nord-västra hyllan. Jag fruktar att jag snart får upplåta ännu en hylla för dessa svårdefinierade böcker.

I mina försök att artbestämma "Shanzhai", googlade jag på författaren Han Byung-Chul, och blir sittandes rätt länge medan jag läser om denne spännande man. Bland annat den här artikeln från sydsvenskan. Den lilla tunna boken är inte mindre spännande den, med lyrik, konst och författarens tankar i dessa ämnen  men jag vet fortfarande inte om boken ska stå bland annan lyrik, konst, filosofi eller essäer.

Det är tvära kast mellan ämnena i mina bokhögar, i "The Curious world of Christmas" får jag lära mig vad man ska tänka på när man köper gran (trädet ska var tungt, då vet man att det är färskt och fullt av sav), och att du ska skörda din järnek — om du är lycklig nog att bo där den växer — innan fåglarna äter upp bären. 
I en bok om fläckurtagning lär jag mig att om någon ställt ifrån sig ett fuktigt glas, så att det bildats fula ringar på möblerna (sån't som hemtjänst gör dagligen), så kan man stryka vaselin på fläckarna, och låta det sitta kvar i 24 timmar, innan man torkar av det. Sedan kan man stryka tandkräm (inte gelesorten) på en trasa och polera tills märket är borta.2 kommentarer:

 1. Jag är full av beundran över att du överhuvudtaget ger dig in i ett sådant enormt projekt som att sortera böcker. Jag kanske ska börja med mitt arbetsrum där jag tror att jag räknade till ca 700 stycken innan jag köpte barnböcker på Myrorna och Tradera. Bra tips du kommer med, jag har också en sådan bok som jag blir inspirerad av att läsa.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Alternativet var att fortsätta att ha högar liggande överallt - vilket bara skulle bli värre allteftersom tiden går och bokbeståndet växer.
   Ja, man behöver regelbundna läspauser, med upplyftande litteratur - och en kopp te!
   Margaretha

   Radera