torsdag 20 oktober 2016

The Reaper - novellutmaningen

31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse — "The Reaper" (1922) av Dorothy Easton.

Kanske såg den ut så här, skördemaskinen som den här novellen handlar om — "a red and yellow "Walter Wood" Cleveland brand".

Gutenberg har bara en novell av Dorothy, Amazon har några av hennes böcker, men jag hittar ingen information om henne på nätet — annat än att hon var John Galsworthys guddotter, och född 1891. Så här har vi ännu en bortglömd kvinna.
Kanske var hon intresserad av jordbruk, eller i alla fall trädgårdsskötsel, för en av hennes böcker heter "Gay Gardening". Hur en modern, modern 1922, skördemaskin fungerade, det visste hon, och beskriver det i den här berättelsen. 
Det är första året som den rike bonden Milgate, inte använder hästar till att dra skördemaskinen, något som körkarlen ogillar — han som var med på den tiden de slog majsen för hand.
Bonden stod vid åkerrenen och såg på, körlkaren körde maskinen och en förståndshandikappad man sprang efter maskinen för att lyfta undan kärvarna, så att de inte ska vara i vägen, när maskinen vänder i slutet av fältet.
Arbetssäkerhet var inget man hade någon kläm på, vid den här tiden.

lästa noveller:
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur   "Cats", ur novellsamlingen ""Be Good to Yourself. A Book of Short Stories" (1930), av Nellie McClung (en spännande och intressant bekantskap).28. Läs en novell med ett lyckligt slut – Aunt Maryfrån Collected Short Stories av Fred M. White

25. Läs en kuslig novell — Cambric Tea av Marjorie Bowen 

29. Läs en novell med ett yrke i titeln  THE INCONSIDERATE WAITER, By J. M. BARRIE från "Stories By English Authors: London"

1. Läs en novell som är utgiven 2016 — "Melina" av Emelie Spak, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".

14. Läs en novell som utspelar sig på en ö — The Cobbler In The Devil's Kitchen, från "Mackinac And Lake Stories", 1899 av Mary Hartwell Catherwood
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn — "OATS FOR THE WOMAN" ur novellsamlingen "Humoresque A Laugh On Life With A Tear Behind It" (1920), av Fannie Hurst.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar