tisdag 18 oktober 2016

Grattis Fannie!

Fannie Hurst
18 eller 19 oktober 1885 – 23 februari 1968

Ännu en av alla dessa bortglömda författare, författare som en gång var så populära. Bortsett från en novell som Fannie fick publicerad när hon gick på collage, blev hon refuserad 34 gånger innan "The Saturday Evening Post" accepterade en av hennes noveller 1912. Men sedan var det ingen hejd på hur populär hon blev — hon och författaren Booth Tarkington var de bäst betalda författarna i U.S.A. på 20-talet.
Fannie tycks ha haft en känsla för vad läsarna ville ha, och såg till att de fick det. Hennes grammatik lär ha varit tvivelaktig, språket yvigt och många av hennes böcker riktiga snyftare. 
Något som jag snart kommer att undersöka, eftersom hon skrev många noveller, och jag redan utsett en lämplig novell för utmaningen.

1915 gifte sig Fannie och den ryske pianisten Jacques S. Danielson, men Fannie behåller sitt flicknamn, de har varsin lägenhet och kommer överens om att vart femte år ta ställning till om äktenskapet fortsätta, och i så fall ska de förnya sitt äktenskapslöfte. Det tog över fem år innan press och allmänhet insåg att Fannie var gift, och hon fick en hel del kritik, bland annat för att de i bostadsbristens New York City haft två bostäder. Fannie svarade att en kvinna hade rätt att behålla sitt namn, att vara fri och leva sitt eget liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar