fredag 30 september 2016

The Street That Got Mislaid — novellutmaningen*

*
med tillägg: jovisst var han gift med Miriam. Jag hittar Miriams dödsruna, där nämns Patrick i förbifarten — men inte ett ord om att han var författare, nog verkar det lite skumt.
4. Läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst — The Street That Got Mislaid av Patrick Waddington.


Fördelen med att inte hitta vad man söker på nätet, är att man hittar så mycket annat spännande. I min jakt på uppgifter om Patrick Waddington, hittar jag fantastisk konst, av för mig okända konstnärer, och intressanta artiklar. Men ingenting om författaren Patrick Waddington som skrivit den charmiga novellen jag nyss läst.
Så allt jag vet om honom är att han levde mellan 1913 och 1973, för det står efter hans namn — och jag anar mig till att han översatte ryska böcker till engelska. 
Den novell som jag väljer, utspelar sig i Montreal, vilket får mig att tro att han kanske var kanadensare. 
Så hittar jag en kvinna som hette Miriam Waddington, född Dworkin av ryska föräldrar i Winnipeg — och nu börjar jag gissa vilt. Kan hon möjligtvis ha varit gift med Patrick Waddington. Mycket passar in, hon flyttade till östra Kanada, hon var författare och även hon översatte från ryska till engelska. Kanske kan jag återvända till Miriam, även hon skrev noveller, men jag har inte lyckats hitta några av dem — inte än.

"The Street That Got Mislaid" är en historia som utspelar sig på kortregistrens tid — en rätt otrolig historia, som ändå verkar plausibel medan man läser den. Så gör det, om du inte, i motsats till mig, föredrar att läsa med öronen — i så fall kan du lyssna till novellen här, det tar en kvart.


2 kommentarer:

 1. Åh, nej! En gata som hamnat fel... mardrömmen för oss dysdirektiker.
  Men vad spännande med dina författarefterforskningar. Som släktforskning, nästan.

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Jag tror att du skulle trivas på den där bortkomna gatan - det är inte riktigt som du tror.
  Läs eller lyssna på berättelsen.
  Margaretha

  SvaraRadera