lördag 10 september 2016

Grattis Elsa!

'Or give me a new Muse with stockings and suspenders
And a smile like a cat
With false eyelashes and finger-nails of carmine
And dressed by Schiaparelli, with a pill-box hat.'
                        Louis MacNeice, Autumn Journal, stanza XV, 1939
10 september 1890 -13 november 1973  

Elsa gjorde uppror mot familjen, hennes aristokratiska mor och akademiska far försökte hålla henne i strama tyglar — utan framgång. De ogillade hennes alltför sensuella poesi, som hon gav ut, och skickade henne därför till en klosterskola. Där hungerstrejkade hon ända tills hon kom därifrån, och väl ute i friheten reste hon till England där hon tog plats som barnflicka. Inte ett jobb som passade henne, så hon begav sig till London.
Där träffade hon Wilhelm Frederick Wendt de Kerlor (bara ett av de namn som Wilhelm använde), när han föreläste om teosofi, på ett föredrag hon bevistade — och snart var de gifta. Wilhelm, som var en skum typ, utgav sig för att vara medial och sade sig kunna spå, vilket var illegalt. Detta gjorde att paret blev tvungna att lämna landet, och 1916 for de till Amerika.
Elsa födde en dotter 1920, varefter maken, tillika barnafadern snabbt schappade.
1922 begav sig Elsa till Paris med dottern Gogo, där hon kunde skaffa sig en lyxig våning och tjänstefolk, tack vare underhåll från sina välbärgade föräldrar.
Hon rörde sig i samma kretsar som Paul Poiret, som snart blev hennes vän och mentor. Det var han som uppmuntrade henne till att starta ett eget företag, ett modehus som hon drev fram till 1954.
I sina första kollektioner lanserade hon stickade plagg med instickade trompe-l’œil-motiv.

Jag är tämligen säker på att det finns stickbeskrivningar till liknade tröjor, i något av mina gamla stickhäften  kanske dags att leta fram dem.
En schiaparelliklänning har jag faktiskt, när jag blev bjuden på bröllop tog jag fram Janet Arnolds fantastiska böcker "Patterns of Fashion", där hon har kopierat kläder från Victoria and Albert Museum, och det finns skalenliga mönster. 

 Skärningen är suverän, med dragkedja mitt fram  här dolt av rynkningen, men i många av hennes kläder var dragkedjan en synlig detalj.


2 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning. Jag lärde mig någonting helt nytt och du passar bra i brunt. Elsa var en föregångare på sätt och vis vad gäller synlig dragkedja. Jag har sett i modetidningarna hos min frissa att dragkedjorna ska sys utanpå kläderna för att det ska vara riktigt inne.
  Karin som för det mesta är riktigt ute

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, tänk att den här lilla apparaten jag har i knäet, är så full av kunskap, att jag inte ens kan tillgodogöra mig en bråkdel av det!
   Jag gillar brunt, det är snyggt till många andra färger - just till den här klänningen hade jag en senapsgul sidenjacka.
   Hittade en låda full med dragkedjor i dag, kanske ska dekorera mina kläder med dem!
   Margaretha
   som även hon
   är ute - just nu
   på trappen där
   det är 17°

   Radera