söndag 4 september 2016

Miss Pickerell


Så har sommarläsningen omärkligt glidit över i höstläsning — fortfarande mestadels utomhus, för min del, men redan vid halv niotiden, får jag lov att ta ut en lampa (och ofta en extra filt). Nyligen lyssnade jag till ett radioprogram, där man diskuterade möjligheten med att resa till Mars — somliga tycks tro att det kan bli möjligt inom 20 - 30 år. Miss Pickerell, som jag umgås med just nu, gjorde den resan redan 1951. Det vill säga då skrev Ellen MacGregor boken om Miss Pickerell och hennes ko. 
Jag läser att författaren, som var bibliotekarie, var mycket noga med att tekniken skulle beskrivas trovärdigt, och att de senaste rönen inom naturvetenskapen skulle finnas med i hennes böcker.
Miss Pickerell är inte barntillvänd, och hon är rätt bitsk i repliken, men jag gillar henne  om dagens barn skulle göra det, vet jag inte, men det skulle var spännande att prova. Nu tror jag inte att boken finns översatt till svenska, men det är ett enkelt och lättflytande språk, som är går att översätta till svenska medan man läser , så jag jag rekommenderar folk med barn i sin närhet att läsa den tillsammans med dem.
Ellen MacGregor hann skriva fyra böcker om Miss Pickerell, innan hon dog, alldeles för ung, 1954, varefter en annan författare tog över det förmodligen lönsamma författandet  kanske mest lönsamt för förlaget.
Du hittar Miss Pickerell Goes to Mars  hos Project Gutenberg, Canada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar