onsdag 28 september 2016

The Inconsiderate Waiter — novellutmaningen


29. Läs en novell med ett yrke i titeln  THE INCONSIDERATE WAITER, By J. M. BARRIE från "Stories By English Authors: London"
She had stood thus for perhaps ten minutes when 
I became aware that some one was leaning over 
me to look out at the window. I turned round. 
Conceive my indignation on seeing that the 
rude person was William.
 The Inconsiderate Waiter, Amedee Forestier

Han skrev ju så mycket mer än Peter Pan, James Matthew Barrie — ändå är det nog för böckerna om Peter Pan, Wendy, Captain Hook och Tinker Bell, som han är ihågkommen, om han alls är ihågkommen.  Ett öde han delar med en del andra författare, som man mest tänker på som barnboksförfattare, trots deras stora produktion av vuxenlitteratur.
Jag har inte tidigare läst några av James Matthews noveller, så när jag upptäckte att han har  en novell med i serien "Stories by English Authors", som passar in i novellutmaningen, kastade jag mig över den.
Jag blev lätt chockad när jag läser alla nedsättande kommentarer som novellens jag lät undfalla sig, om de "lägre klasserna", i början av novellen. Naturligtvis ett medvetet grepp av författaren, för att få läsaren att undra var i all världen berättelsen ska sluta — och det fungerade, jag läste nyfiket vidare.

lästa noveller:
39. Läs en novell med en huvudperson som har ett husdjur   "Cats", ur novellsamlingen ""Be Good to Yourself. A Book of Short Stories" (1930), av Nellie McClung (en spännande och intressant bekantskap).28. Läs en novell med ett lyckligt slut – Aunt Maryfrån Collected Short Stories av Fred M. White

25. Läs en kuslig novell — Cambric Tea av Marjorie Bowen 

4 kommentarer:

 1. Rolig utmaning! Man läser alldeles för lite noveller tycker jag - det kanske är för att de är gömda i samlingar så man måste sifta för att hitta de som är bra :)
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Det är inte för sent att hoppa på novelltåget - om du vill vara med!
   Jo, men allt man läser är ju en fråga om urval, att leta efter gulkornen! Men visst lever novellen i skuggan av de mer säljande romanerna.
   Och det kan nog kännas lite ovant med de korta berättelserna - jag minns när jag i tonåren började läsa noveller, så tyckte jag att det var lite snopet att de tog slut så snabbt. Och så blev jag tvungen att börja på ny kula, för varje novell. Nu tycker jag det är ett perfekt format.
   Vill du vara med så gå in på Ugglan & boken, där finns allt du behöver veta.
   http://ugglanoboken.blogspot.se
   Margaretha

   Radera
 2. Novellutmaningen verkar rolig, jag sparar alla dina tips och en del har jag hunnit läsa, som den här som jag tyckte om.
  Jag letar efter ett inlägg du skrev för flera år sedan på Halloween, när du och din kompis fångade bovar. Men jag hittar det inte, vet du var jag kan hitta det. Skriver jag in Halloween i sökrutan får jag flera träffar, men inte det jag söker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elsa,
   Jag säger som jag sa till Annika, det är inte för sent att gå med i novellutmaningen!
   Jag tycks ha skrivit om Halloween, nästan varje år (jag som inte ens gillar Halloween - men det är för pumporna), så det är inte konstigt att du inte hittade det. Det tog en stund innan jag kom rätt - och att vi fångade bovar är att ta i - men lite spännande var det. Du hittar det här: http://bastmattan.blogspot.se/2011/10/det-spokar.html
   Margaretha

   Radera