torsdag 29 september 2016

En presidentkandidat


passar väl utmärkt att presentera i tider som dessa. Och nu talar jag om en man som jag, trots att jag ibland nämner honom vid namn, aldrig hört talas om, förrän alldeles nyligen. 
Jag talar om Winfield Scott (1786 – 1866), en general i den amerikanska armén. Det var en färgstark man som tjänstgjort länge i armén och fått många utmärkelser, så 1852 när det politiska partiet "the Whigs" gjorde en kraftansträngning för att behålla en plats i det politiska livet, nominerades Winfield till partiets presidentkandidat.
General Scott,  tyckte själv att han var den bäste kandidat som någonsin kandiderat till presidentposten, vilket fick hans motståndare att göra narr av honom,  genom att kalla honom Great Scott — vilket alltså fortfarande lever kvar i uttrycket Great Scott!
Winfield var dessutom lång snudd på 196 cm. 

Är du road av krigshistoria så läs hela Wikipedias artikel om honom – han tycks ha varit en god strateg. Men valet förlorade han stort till demokraten Franklin Pierce, som blev U.S.A:s fjortonde president.

2 kommentarer:

 1. general scott har jag hört talas om, men inte att uttrycket kom från honom, eller heter det om honom?
  sis skapade precis när jag läst inlägget, och hon tyckte jag var obildad som inte kände till varifrån uttrycket kom! hon påstod att vi lärde oss det i skolan.

  SvaraRadera
 2. Debbie,
  Jag tror att du också har en stavningskontroll som lägger sig i vad du skriver!
  Alla kan ju inte vara lika bildade so din syrra!
  M

  SvaraRadera