onsdag 10 mars 2010

1

Första delen av sju.


Om mina yrkesbortval har jag berättat tidigare. Men jag tänkte ett par av mina utflykter i yrkeslivet skulle passa här.
Mitt första arbete har jag också nämnt — men då för att berätta om vad jag gjorde med min första lön — och då sa' jag något om att jag kanske skulle berätta mer en annan dag.
Jag följde under några vårveckor med en kille i första klass (själv gick jag i tolvan) hem efter skolan, och vara där några timmar tills hans mamma kom hem. Mamman klargjorde från början för mig att det gällde att vara strikt, gossen var mycket uppfinnings-rik och företagsam — hade till exempel försök att sätta eld på Lill-jansskogen.
Som 16-åring tyckte jag att det var aningens pinsamt när han på hemvägen plötsligt drog ner dragkedjan och för att se varför det kliade så på hans penis — han visade mig att den var röd, se'n skuttade han vidare som en liten hare hållandes sin penis i handen.
En annan dag berättade han att han lärt sig en rolig historia — det var den gamla ordleken: "det står en officer bakom planket" (det står en o' fiser bakom planket). Kruxet var att han aldrig hört ordet fiser, och förmodligen visste inte heller hans klasskamrater vad det betydde, för han vände sig till mig och sa:- "fiser betyder väl pissa?". Eftersom det var enklast att hålla med så gjorde jag det. Resten av vägen hem, skanderade han högt och tydligt: "det står en officer och pissar bakom planket, det står en officer och pissar bakom planket, det står en...".

9 kommentarer:

 1. Tack för ettan!
  Den gav mig många glada skratt!
  Ditt yrkesbortval var suveränt upplagt.

  SvaraRadera
 2. Oj! jag undrar vad det blev av denne uppfinningsrike lille gosse?
  Jag minns svagt en liknande historia som mor berättade om när hon passade en av de Piperska små telningarna. Det var någonting med springer och piper. kanske syster Ninna minns bättre...

  Nu väntar vi på tvåan!

  SvaraRadera
 3. Tack Pettas!
  Ja, "The Road Not Taken" är minst lika viktig som den man till slut väljer!

  Mira,
  Jag har också undrat vad det blev av denne sjuåring. Just nu googlade jag på hans ovanliga namn, hittade honom på Flickr - han försöker tydligen slå sig fram som fotograf. Men ingen information annars - ett pyttelitet porträtt på en skäggig man!
  Nu ska jag försöka plita ihop tvåan och de andra fem.
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. P.S.
  Alltid roligt att höra historier om hur välkända personer betedde sig som barn. Och barnflickor och andra anställda brukar kunna berätta mer än familjen vill ska komma ut!
  M

  SvaraRadera
 5. Hej Margaretha!

  Dina efterkommande inlägg av de sju går inte att öppna för min del. Kanhända att min dator har fått vårfnatt? Eller är det din?
  När jag öppnar "numrorna" får jag bara svar att det inte går att öppna:)

  SvaraRadera
 6. Pettas,
  Nej, de är inte färdiga än, så det ska inte gå! Visste inte ens att det fanns något ställe att klicka på! Kanske har du sett några av mina "felklickar" - jag lyckades publicera ett par bilder utan text - men tog snabbt bort dem.
  Först ska jag laga mat! Rester igen - jag älskar restnoterade måltider, behöver bara baka potatis. Bakar två för mycket så blir det soppa på bakad potatis om en dag eller två.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. Känner man igen! Min lillasyster, fem år vid den tiden och jag, tio, åkte spårvagn. Hon gastade snopp, snopp, snopp från Majorna till Järntorget. Jädra unge!
  mvh R

  SvaraRadera
 8. Så braa, då väntar jag på något gott!

  För övrigt finns det folk på den här ön som brukar dricka björksav på vårarna.
  Även jag har tänkt men inte åtgärdat ännu.

  SvaraRadera
 9. Renée,
  Ja, inte är det roligt just när det sker - men 25 år senare blir det en rolig historia.

  Karin,
  Det blir nog en punkt om da'n - tror jag.
  Min morfar lär ha druckit björksav varje vår. Min pappa tappade lite sav ibland - jag tycker inte att det är särskilt gott. Det lär ju vara nyttigt, fast jag har hört att man inte ska ge det till barn - fråga mig inte varför. Ska vara bra som ansiktsvatten också. Tappa på tjusiga flaskor och bli rik?

  Margaretha

  SvaraRadera