söndag 7 mars 2010

Hur tjock är (var) en tvåkrona?


Goda vänner mejlade i går kväll och frågade om de var välkomna på fika i dag. Bara ett kort besök, de har lång väg hem. Klart det var välkomna.
För några dagar se'n läste jag igenom ett gammalt recept och tänkte att jag skulle ha det i åtanke om jag behövde bjuda på fika. Tror inte att jag gjort kakan på de senaste trettio åren, men jag mindes den som god. Hur gammal den är vet jag inte — bortåt fyrtio år kanske — tillräckligt gammal för att vara generös med smöret.
Så jag plockade fram ingredienserna innan jag lade mig, och i morse skred jag till verket. På 45 minuter var kakan färdig.


botten:
1 hg smör
1 msk socker (jag tog muscovado, som vanligt)
1 ägg
2 msk apelsinjuice
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

fyllning:
1 hg smör
1 msk socker
1½ dl hackad sötmandel
3 msk apelsinmarmelad (mina var mycket rågade)
rivet skal av en ½ apelsin

Rör smör och socker smidigt och tillsätt det uppvispade ägget och juicen. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Låt degen stå kallt en stund.
Rör under tiden ihop alla ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på bakbordet och arbeta den lätt innan den kavlas ut till en rund kaka av en tvåkronas tjocklek. Bred ut fyllningen och vik upp en kant runtom.
Grädda i medelvarm ugn (225°) i cirka 15 minuter.

Visst har jag sett tvåkronor, men hur tjocka de var får jag gissa mig till. Min kaka blev ungefär 30 cm i diameter — innan jag vek upp kanten. För att få den snyggt rund lade jag den i en form som är 22 cm i diameter. Min ugn är rätt långsam, jag tror att jag gräddade kakan närmar 20 minuter.
Om min genväg till bitter marmelad har jag skrivit tidigare.

2 kommentarer:

 1. Den måste jag göra. Din andra marmeladkaka var jättesmaskig. Marmeladen har vi redan ätit upp och skulle ha gjort ny i helgen men så blev vi bortbjudna. Jag hoppas jag hinner i morgon.

  SvaraRadera
 2. Lena,
  Hoppas du har hunnit göra marmelad och kanske rentav kakan också.
  Jag gillar att den är så enkel att göra - och fort går det också.
  Margaretha

  SvaraRadera