måndag 8 mars 2010

Bergklint — Bromelius


Idag blev vi tvungna att konsultera Band 3 av Nordisk familjebok från 1923 vid lunchen. Som alltid när ett uppslagsverk kommer fram, blir det en extra lång måltid — och som alltid slås jag av hur få kvinnor som finns med, vilket alltid får mig att leta efter kvinnorna i just det bandet. Idag tycker jag att det är lämpligt att presentera Katarina von Bora 1499-1552, som förefaller ha varit en dam med skinn på näsan.

Hon intogs som barn i kloster, kom 1523 jämte åtta andra nunnor till Wittenberg från Torgau, ur vars kloster de utträtt under inflytande av Luthers förkunnelse. Luther försökte försörja dem genom lämp-liga giftermål och gjorde två fåfänga försök att skaffa Katarina von Bora så-dant äktenskap. Denna förklarade däref-ter resolut att hon ville gifta sig med Luther själv, vilket förslag han antog.

Katarina von Bora var en prosaiskt sund och kraftfull kvinna, begåvad med prak-tiskt ekonomiskt sinne, vilket kom väl till pass som motvikt mot makens full-ständiga brist i detta avseende.
.
Fler kvinnor vars namn börjar på B, kommer att synas här de närmaste dagarna.

1 kommentar:

  1. Du har just fått en award av mig i min blogg, kila in och hämta den:)

    SvaraRadera