söndag 21 mars 2010

Frau Holle vårstädar

illustration av Paul Hey
.
Slutligen kom hon fram till en liten stuga. En gammal gumma tittade ut, men hon hade så stora tänder, att flickan blev rädd och tänkte springa sin väg. Men gumman ropade efter henne: "Varför är du så rädd kära barn? Stanna du kvar hos mig! Om du vill sköta alla göromål här i huset snällt och samvetsgrant, så skall du få det bra. Du måste bara vara riktigt noga med att bädda min säng ordentligt och skaka om bolstern väl, så att dunet flyger om den, ty då snöar det på jorden. Jag heter fru Holle!" Eftersom den gamla talade så vänligt till henne, fattade flickan mod, gick in på förslaget och stannade i fru Holles tjänst. Hon utförde allt arbete till den gamlas belåtenhet och skakade alltid om hennes bolster så kraftigt, att dunet yrde om den likt snöflingor.
...................................................................... Ur "Fru Holle"
...................................................... Bröderna Grimms sagor
.
Fast jag hade hört på väderleksrapporten att det skulle snöa, blev jag besviken när jag tittade ut genom fönstret och såg hur vildsint flickan skakade fru Holles bolster i dag.

6 kommentarer:

 1. Aha, så det är det som händer idag ;)

  SvaraRadera
 2. Christina,
  Ja, det är det som händer!
  Men flingorna blir tunnare och tunnare. Fast det ser fortfarande ut som ett julkort ute.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Här är de fortfarande stora som tefat och det har säkert kommit över en decimeter "dun" idag. Nu får hon allt ta och sluta skaka de där bolstren!

  SvaraRadera
 4. Christina,
  Låter som om dunen drar sig österut. Du har min sympati!
  M

  SvaraRadera
 5. Kanske skulle man föreslå ett modernt syntettäcke till Frau Holle så här års. Jag kan tänka mig att vara med och samla ihop till ett...

  SvaraRadera
 6. Ninna,
  Jag är inte säker på att Frau Holle skulle uppskatta ett syntettäcke. Kanske en hemvävd yllepläd vore bättre?
  Margaretha
  Sätt gärna in ditt bidrag på mitt konto!

  SvaraRadera