torsdag 11 mars 2010

Elizabeth Blackwell


Jag tyckte väl att namnet Elizabeth Blackwell var bekant när jag hittade det i Nordisk familjebok i måndags. En kille jag kände en gång i tiden, arbetade på en slags mödravårdscentral som hette något i stil med The Elizabeth Blackwell Clinic. Det var så länge se'n att jag inte minns namnet exakt.
Hon var den första kvinnan i U.S.A. som fick medicinskt doktorsdiplom, 1849. På nätet finns det rätt mycket information om henne, men nästan uteslutande på engelska. Klicka på länkarna nedan eom du vill veta mer om denna fantastiska kvinna.

Hon föddes 1821 i England och kom i tonåren till U.S.A. med sin familj. Där engagerade sig familjen i anti-slav rörelsen och gömde slavar på flykt från sydstaterna till Kanada.
När hon äntligen hade samlat ihop tillräckligt med pengar för att söka till ett college, sökte hon till 29 skolor innan hon blev antagen till det som då hette Geneva College i New York. Det var tuffa år, varken lärarna eller de manliga studenterna var vänligt inställda till henne, och behandlade henne illa.
Det blev inte mycket enklare se'n heller — fast hon gick ut som den bästa eleven i sin årskull ville inga sjukhus anställa henne. Men hon gav inte upp, tillsammans med några kvinnliga kollegor utbildade hon sjuksköterskor och grundade ett sjukhus i New York, för fattiga kvinnor och barn, med enbart kvinnlig personal.
Så småningom återvände hon till England där hon tillsammans med Florence Nightingale grundade "Women's Medical College"
1910 dog hon i Hastings, England.

3 kommentarer:

 1. Jag har hört talas om Elizabeth Blackwell, men jag visste egentligen inget om henne fast jag vet att min mamma beundrade henne. Tack för denna lektion, jag har läst alla länkarna.

  SvaraRadera
 2. Jo, Elisabeth Blackwell känner jag till. Jag kommer förstås också genast att tänka på Karolina Widerström, Sveriges första kvinna som fick ta med. lic.examen. Däremot var statlig läkartjänst inte att tänka på, hon fick öppna privatpraktik.
  Men EB var inte först i England, faktiskt. Läs den intressanta historien om Dr James Barry som först efter döden avslöjades vara kvinna! Ett helt yrkesliv hade han/hon levt utklädd och gjort karriär som kirurg i brittiska armén.
  http://en.wikipedia.org/wiki/James_Barry_(surgeon)

  SvaraRadera
 3. Christie,
  Ofta tycker jag det är så, man har ett hum om någon ellr något - men det krävs att någon talar om det för att man (läs jag) ska sätta sig ner och ta' reda på mer.

  Olgakatt,
  Tack för länken det var intressant läsning.
  Motviljan mot kvinnliga läkare levde nog kvar rätt länge. Läkarvänner födda i början av förra seklet har berättat hur illa manliga kollegor bemötte dem.

  Margaretha

  SvaraRadera