söndag 28 mars 2010


8 kommentarer:

 1. Jag fortsätter gissa. Klockranka?

  SvaraRadera
 2. Karin,
  Det är liten blåklocka (campanula rotundifolia), som vi har gott om här. Däremot har vi inte den stora blåklockan (campanula persicifolia) här i västsverige, som vi hade mycket i skärgården, men jag tycker att bestånden decimerats oroväckande. Kan det ha med föroreningar att göra?
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Margaretha,
  Tack, tänk att jag inte såg det!
  Vi har både liten och stor blåklocka här i rikliga mängder. Höga vackra blåklockor pryder vår vilda sida av trädgården varje sommar (allt är mera eller mindre vilt- bara litet bli klippt). Frågade maken som botaniserar vad han tror om bestånden som försvinner. Troligtvis har det med förändringar i odlings- och betesmarkerna där du bor. EU-s påverkan på jordbruket kan vara en orsak samt till en viss del också klimatförändringar. De skall ha öppen hagmark, ängsmark för att inte försvinna; marken får inte växa igen, där stora blåklockan vill vara.
  Mera än så fick jag inte ur honom nu just där han sitter och översätter febrilt:).
  Karin

  SvaraRadera
 4. Ute på sommarön där det förut fanns gott om stora blåklockor har det inte jordbrukats på de senaste 50 ellr 55 åren, men det är under de senaste 30 åren som de avtagit. Fast jag kanske är de på väg tillbaka, jag såg några i somras och sommaren dessförinnan. Här i västsverige är floran fattigare än på östkusten, till stor del beroende på den sura jorden skulle jag tro. Jag saknar blåsippor och gullvivor på vårarna, de finns baa i enstaka exemplar här. Och natt och dag som är en av mina favoriter har vi inte alls här. Och naturligtvis inga orkidéer.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Margaretha,
  det hänger säkert ihop med den sura jorden. Vi är ju kalkrika som få på den här ön, därför stor växtrikedom också.
  Karin

  SvaraRadera
 6. Karin,
  Ja, att vi inte har så rik flora här beror säkert på den sura jorden. Men på skärgårdsön är det ju kalkrikt så det förslår, där beror det snarare på att ängarna växer igen.
  Margaretha
  som så här års längtar till ön

  SvaraRadera
 7. Blåklockorna har väl inte redan kommit upp hos dig? Verkar tidigt. Det är en fin blomma. Spröd och fin.

  SvaraRadera
 8. Anne-Marie,
  Nej om det ändå vore så väl! Även om snön har försvunnit från vägarna har vi fortfarande ett cirka 30 cm snötäcke. Så vi får nog vänta några månader till på blåklockor. Å andra sidan blommar de se'n tills frosten tar dem. De är ljuvliga!
  Margaretha

  SvaraRadera