tisdag 31 mars 2009

Rädsla

S:t Göran och draken
(det är en pdf fil med många sidor, rulla
ned till sidan 19 för att hitta artikeln)
0
It was high counsel that I once heard
given to a young person, "Always do
what you are afraid to do."
00000000 Ralph Waldo Emerson
000000000 Heroisim 1841
0
"En av de saker jag lärt mig är att inte vara rädd."
På radion frågar man ideligen om DU vill göra ditt eget sommarprogram — och så kommer några snuttar från förra året. Ovanstående är en av dem, och eftersom jag inte hörde detta program — vet inte ens om just den tjejen fick göra ett program — kan jag inte uttala mig om innehållet. Men den lösrykta meningen får mig att fundera. Kan man lära sig att inte vara rädd? Är det inte snudd på korkat att inte vara rädd ibland? Är det inte snarare så att man gör saker trots att man är rädd, man lär sig att bemästra rädslan.
0
Ur Etymologisk ordbok
av Elof Hellquist
(klicka)

5 kommentarer:

 1. Jag trodde inte du var rädd för något.
  kram ellen

  SvaraRadera
 2. Skojar du Ellen? Naturligtvis har vi alla olika rädslor - men likväl rädslor. Och även jag har fått min beskärda del. Men erfarenheten har lärt mig att det kan inte gå mer än åt skogen, och för det mesta är det inte så farligt att hamna i skogen även om man avsåg att nå staden.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. "Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort" säger ju Jonatan Lejonhjärta till Skorpan där i Körsbärsdalen... Men ibland... Ibland är det nog bättre att fly än fäkta illa...

  SvaraRadera
 4. Det där citatet skulle man vilja se i sitt sammanhang för att riktigt förstå det. Lösryckt så står det inte på egna ben.

  SvaraRadera
 5. Mira,
  Att göra något för att inte bli "en liten lort" har ju en moralisk dimension som inte nödvändigtvis behöver vara kopplat till rädsla - även om det kan vara det. Och vad det beträffar att fly så är det många gånger dumdristigt att inte göra det!

  Christina,
  Meningar tagna ur sitt sammanhang är alltid farliga. Det här uppfattade jag som en klyscha av en ung person - men det är min högst personliga tolkning.
  Margaretha

  SvaraRadera