måndag 30 mars 2009

Full fyr

0
Tänk så många undanflykter man kan komma på för att slippa ta' itu med livets måsten. Jag roar mig med att göra vävnotor. Till lunch konsumerade vi förutom den lekamliga kosten delar av NE:s band nr 7. Trots min anknytning till skärgården har jag ingen relation till fyrar — varken kunskaper eller intresse. Så att söka på ordet fyr har aldrig fallit mig in, men när jag ramlar över ett diagram över några fyrkaraktärer ser jag genast handdukar, plädar och dukar för mitt inre öga.
0
0
Så det är vad jag har gjort i dag — vävt på datorn.

6 kommentarer:

 1. Vävnota...är det ett slags vävmönster i skissform...eller hur jag nu ska uttrycka mig?

  SvaraRadera
 2. Ja, det är vävmönstret. Här har jag inte med själva solvningen (hur man träder trådarna), trampningen och uppknytningen - eftersom inte mönstret framträder så bra då. Här är datorn suverän - förut satt man och fyllde i rutor på millimeterrutat papper. För att inte tala om hur man suddade! Nu går det som en dans, och man kan prova olika varianter som man ofta inte orkade förr.
  Margaretha

  SvaraRadera
 3. Vilken rolig idé att använda diagram till vävnotor. Är det kypert? Snygga.

  SvaraRadera
 4. Anita,
  Ja, det är kypert - den nedersta treskaft och den översta liksidig kypert. Man kan hämta inspiration överallt, det viktiga är ju inte att det blir något vävbart, utan att man håller igång.
  Margaretha

  SvaraRadera
 5. Oh! Vävprogram på datorn!!! Jag visste att det fanns, men har aldrig prövat. Du skulle sett när Ninna och jag slet med solvningen till den ripsväv som jag har på gång nu. Millioner trådar... Men så är vi också en smula ringrostiga både hon och jag...

  Jag älskar fyrar!!!

  SvaraRadera
 6. Ja, väver du mycket så är det värt att investera i ett program. Man kan ändra och prova olika färger, lägga till skaft och ta' bort skaft - massor som jag aldrig iddes göra för hand. Den räknar ut garnåtgång också för den som inte vill eller kan för egen maskin. Och som de bilderna jag visade i går så visar det på ett ungefär hur tyget kommer att se ut. Ofta kan man ju bli besviken på något som ser bra ut på rutat papper, men där bindningen inte kommer till sin rätt i färdigt skick. Rips har förfärligt många trådar men går å andra sidan rätt fort att väva.
  Margaretha

  SvaraRadera