lördag 3 augusti 2024

Skvallerhistorier

 


Village Gossips 

Thomas Webster


Skvallerhistorier

Kockan var öfver half 4 då man satte sig till bords, en dryg halftimme senare än vanligt. Saken var den, att unga frun hade varit på kafferep, och kafferep nu för tiden känner man till. Det är inte längre det oskyldiga 11-kaffet med sina bullar, småbröd och sex påtårar. Nu samlas man kl. 12 och föres fram till ett elegant smörgåsbord med varma och kalla delikatesser att äta på assietter. Sedan kommer då kaffet för traditionens skull. Men inte en samt, utan i sällskap med den nobla chokoladkannan, som med sin stab af stora tekoppar, gräddkannor och strösockerskålar tränger undan sin gammalmodige kamrat till ett hörn af bordet. Är man förnäm, dricker man en half kopp chokolad. Är man en slägting från landet, dricker man först kaffe och sedan chokolad och så kaffe igen. Är man en ung dam på sjutton, aderton, dricker man gifvet chokolad, ty doktorn har förbjudit kaffe, eller också har man slagit vad med någon, som man inte vill nämna, om att inte smaka det på ett helt år. 


Vill du läsa resten av Anna Wallenbergs novell ”Skvallerhistorier”, hittar du den hos Litteraturbanken.


 

4 kommentarer:

  1. Visst har du skrivit om Wahlenberg förr?
    Gillar den novellen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Mette, det har jag, men hittar bara ett inlägg när hon nämns — hade för mig att jag skrivit om henne flera gånger eftersom jag gillar henne.
      Margaretha

      Radera
  2. Påtårar! Det är inte ofta man ser det ordet i plural.

    Trevlig text av en författare som en gång var mycket populär, inte minst som dramatiker och numera tämligen bortglömd. Kul att återknyta bekantskapen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Ordvalet, och hur man använder orden, i dessa gamla böcker är en outsinlig källa till både leenden och undringar.
      Jag uppskattar verkligen Wahlenbergs böcker — och hennes inställning till kvinnor.
      Margaretha

      Radera