torsdag 15 augusti 2024

En häck-kram?

 

Elsa Beskow

Min nitiska stavningskontroll envisas med att ändra hedge-hogs till hedge-hugs — det vore kanske en god idé om vi tog det till oss och omfattade alla igelkottar och deras habitat med goda tankar och stökiga trädgårdar.


Did you know?

There are 14 species of hedgehogs. All prefer animal food, such as insects, but will eat plant material. There are nine species of spiny hedgehogs. They have short, barbless spines on the back, a round body, small head, pointed face, and little or no tail, and range from 4 in (10 cm) to 17 in (44 cm) long. Spiny hedgehogs are native to Britain, North Africa, and Asia; one species was introduced into New Zealand. There are five species of hairy hedgehog; all are Asian. They have coarse guard hairs, but no spines and are extremely malodorous. The common hairy hedgehog may be 18 in (46 cm) long and have a 12-in (30 cm) tail.


Etymology

Middle English heyghoge, from heyg, hegge HEDGE entry 1 + hoge, hogge HOG entry 1

NOTE: See note at URCHIN.

First Known Use

15th century, in the meaning defined at sense 1a

Time Traveler

The first known use of hedgehog was in the 15th century

       från Merriam-Websters dictionary


Lycksökare igelkott går i kvällens gräs,

se’n lysmasken tänt sin lykta.

Han söker en gåta på Taxinge-Näs,

där bara gråa malar flykta.

   från Harry Martinssons dikt ”Bilder”



[fsv. egelkottherighulkutter, ighilkotter, sv. dial. ējelkutt(e) (ejle-), īlekotte, īlkutt, egelkutt (-kott), īgelkutt, ĭgelkutt, motsv. isl., fnor. ígulkǫttr; första ssgsleden (som äv. återfinnes fsv. ighulborster, igelkott, samt i den endast ss. tillnamn mötande formen ighul, igelkott) motsvarar ä. d. egel, jævel, mnt. egel, fht. igil, t. igel, igil, igl, il, igelkott; sannol. till en germansk grundform eȝila- (eȝula-, eȝala-) till roten egh-, sticka, som återfinnes i gr. ἐχῖνος (se EKINUS), lit. ežỹs, kyrkslav. ježb, igelkott; jfr IGGLING; senare ssgsleden sannol. till KOTT(E),varvid dock den västnordiska formen -kǫttr måste förklaras ss. folketymologiskt ansluten till kǫttr, katt]


A Hedgehog
Edward Lear




4 kommentarer:

  1. Hedge-hug är ett väldigt trevligt ord, tycker jag och håller med om att vi bör vara vänliga mot igelkottarna och deras habitat. Jag saknar dem. Det var länge sedan jag hade igelkottar i min närhet och kunde höra deras stökande och ett och annat "pfft" när de blev irriterade. Tyvärr kan jag inte bidra med en endaste igelkott i årets inventering.

    SvaraRadera
  2. Karin,
    Ingen som jag talat med på sistone, har sett igelkottar sedan de var barn — så nog verkar det som de rara kottarna verkligen är rara.
    Min förvildade trädgård borde vara ett igelkottsparadis — naturligtvis kan man ju tänka sig att den är ett perfekt gömställe. Med dryga 7000 kvm skulle det ju vara som att leta efter den berömda synålen.
    Margaretha



    SvaraRadera
    Svar
    1. Men gissa vad som hände i går kväll! En kompis och jag åt på en restaurang här i Skarpnäck och när vi skulle gå hem var det något som rörde sig vid våra fötter. Som en stor råtta! Men inte alls så snabb. trots att det var ganska mörkt var det lätt att se att det var en igelkott som nosade omkring, rätt nervös, i hopp om att hitta hem. Den var inte fullvuxen, men typ tonåring. Vi lotsade den till närmaste trädgård, där den hemvant kröp in under grinden. Mitt i tätorten! Hoppas den har ett fint hem där.

      Radera
  3. Va’ kul!
    Att kunna sätta igelkottslots på visitkortet är inte fy skam!
    Margaretha

    SvaraRadera