måndag 23 januari 2017

Eeldrop and Appleplex — novellutmaningen

18. Läs en novell av en författare som också är poet — Eeldrop and Appleplex  av T.S. Eliot
Det här är T. S. Eliots enda novell, en novell som jag har läst flera gånger i hopp om att kunna bilda mig en uppfattning om den — utan att riktigt lyckas. Därför rekommenderar jag den som blir nyfiken, att själv läsa novellen om de två männen  Eeldrop och Appleplex, och deras samtal om livet. Det sägs att dialogerna i själva verket förs mellan författaren själv, Eeldrop, och Ezra Pound, Appleplex. För den som behöver en analys av berättelsen finns en del skrivet på nätet.28. Läs en novell med ett lyckligt slut – Aunt Maryfrån Collected Short Stories av Fred M. White

25. Läs en kuslig novell — Cambric Tea av Marjorie Bowen 

29. Läs en novell med ett yrke i titeln  THE INCONSIDERATE WAITER, By J. M. BARRIE från "Stories By English Authors: London"

1. Läs en novell som är utgiven 2016 — "Melina" av Emelie Spak, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".

14. Läs en novell som utspelar sig på en ö — The Cobbler In The Devil's Kitchen, från "Mackinac And Lake Stories", 1899 av Mary Hartwell Catherwood
7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn — "OATS FOR THE WOMAN" ur novellsamlingen "Humoresque A Laugh On Life With A Tear Behind It" (1920), av Fannie Hurst.
31. Läs en novell där någon råkar ut för en olyckshändelse  "The Reaper" (1922) av Dorothy Easton.
22. Läs en novell med något grönt i titeln — Green Gardens av Frances Noyes Hart, ur novellsamlingen The Best Short Stories of 1921.
 12. Läs en novell med en titel som består av fyra ord — Magpie Over the Hill från 1912, av John Galsworthy.
16. Läs en novell med en kroppsdel i titeln — "The Nose" ur novellsamlingen "The Mantle and Other Stories", av Nicholas Gogol.
17. Läs en novell där musik spelar en stor roll — "En riktigt bra jazzpianist" av Richard Yates, i översättning av Charlotte Hjukström från novellsamlingen "Noveller för världens barn 2009"
 8. Läs en novell av en författare som kommer från samma landskap som du bor i — "Säljes soffa" av Ingrid Rehnström, ur novellsamlingen "Låt oss berätta — noveller från Värmland".
20. Läs en novell som handlar om ett mord —"The unsolved Puzzle of the Man with No Face", ur novellsamlingen Lord Peter Views the Body (1928) av Dorothy L. Sayers
3. Läs en novell på ett annat språk än svenska — "The Lottery", från 1948, av Shirley Jackson. 
5. Läs en novell med en frukt i titeln — "The Olive" av Algernon Blackwood ur "The Best British Short Stories of 1922".
6. Läs en novell där ett smycke spelar en stor roll  The Ring of Gold, ur novellsamlingen A Country Idyl and Other Stories, av Sarah Knowles Bolton.   
11. Läs en novell där huvudpersonen är förälskad — Nina, ur novellsamlingen "Day's End" av H. E. Bates.
 

2. Läs en novell med något rött i titeln — "The Red Moon of Meru" av Gilbert Keith Chesterton ur novellsamlingen The Secret of Father Brown (1927)

2 kommentarer:

 1. Jag hade ingen aning om att han skrivit en novell, jag ska kika på den när förkylningen är över, just nu förstår jag ingenting!
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mette,
   Inte jag heller, jag bara råkade ramla över den. Det fantastiska nätet där man ideligen trasslar in sig i oväntade kunskaper!
   M

   Radera