onsdag 20 juni 2012

Vatten och sågspån

The Old Butcher's Shop, Coniston Village, from
 a portfolio of prints from the original watercolours, c.1920
                                        Alfred Heaton Cooper

Minns ni när det fanns sågspån på golvet i somliga affärer? Kanske var det bara i charkuterier och specerihandlar. Det var förfärligt länge sedan i alla fall — för jag minns att jag brukade sitta på huk och göra mönster i sågspånen. (Och vuxna lustigkurrar brukade undra vem som haft en hjärnblödning).
Och fönstren — minns ni fönstren där det rann vatten på insidan? Jag kunde stå hur länge som helst och titta på det vackra mönstret som bildades. Det måste väl ha funnits ett munstycke i fönstrets överkant som fördelade vattnet. Så här långt efteråt undrar jag om det bara på sommaren man kopplade på vattnet. Och jag undrar när man slutade med vattenkonsten — jag minns att jag blev riktigt upprymd när jag såg ett sådant fönster någon gång i tonåren, för då hade jag inte sett ett på åratal. Förmodligen slutade med dessa fönster när det blev vanligt met frys och kyl i affärerna.

Jag läser på nätet att man fortfarande använder metoden i varma u-länder för att kyla djurstallar, och att den ibland kallas för fattigmans luftkonditionering.

2 kommentarer:

 1. Sådana där fönster med rinnande vatten har jag vaga minnen av. Kan det ha varit någon mjölkaffär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag har också bara vaga minnen av dessa fönster, och vet inte var de fanns. Men jag vet att varken vår mjölk- eller fiskaffär hade det. Annars läser jag på nätet att det fanns i just fiskaffärer. Men jag minns när iskarlen kom till fiskaffären på Sofiagatan.(http://bastmattan.blogspot.se/2011/07/si-iskarlen-kommer.html).
   Den affär jag minns bäst med vatten i fönstret var den chark- och specerihandel som låg tvärs över gatan från oss, på Södermannagatan.
   Margaretha

   Radera