söndag 24 juni 2012

Ett ord jag har svårt för


Eller rättare sagt, jag tycker liknelsen haltar när man jämför en människa med ett bollplank. Det är inte särskilt konstruktivt att stå och kasta bollar mot ett plank —  antingen kommer de tillbaka till mig, eller också faller de till marken. Det är nog en fråga om mitt bollsinne hur det går.
Men en klok medmänniska kommer förhoppnings-vis med kloka synpunkter på det jag säger — för-utom att det är en fördel  om personen i fråga är en god lyssnare. För det är ju så att man ofta kommer på svaren själv när man får verbalisera sina funder-ingar. Men till ett bollplank skulle jag aldrig vända mig med mina luddiga tankar eller grubblerier.
Ett av många ord som man slentrianmässigt häver ur sig.

7 kommentarer:

 1. Att vända sig med spörsmål och grubblerier till ett bollplank låter som, när man tänker efter, som det uttryck jag brukar ta till när jag får noll respons: Det är som att spela pingpong med ett draperi...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira,
   Nej, det låter inte särskilt givande - såvida det inte finns specialkonstruerade pingisdraperier.
   Om inte, kanske vi kan bli rika på den uppfinningen - ett draperi för den som vill träna pingis i sin ensamhet.
   Margaretha

   Radera
 2. Påminner mig om en kommentar en bekant gjorde om en tredje person, ej närvarande: Hen är så tråkig att om du kastar en boll på henom(?) så studsar den inte. Ungefär som draperiet....., ingen reaktion, vare sig på humor eller provokation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Visst finns det människor som är lika inspirerande som en begagnad glasspinne. Det sägs ju att vi behöver alla sorter för att jorden ska gå runt…
   Margaretha

   Radera
 3. Jag har använt ordet bollplank! Mera i ett urskuldande ordalag och för att jag givetvis vet att man inte skall använda någon till någonting som någon inte vill vara.

  Ibland får man vara ett sådant själv, en mottagare för någons frustrationer...en ventil eller vad man nu vill kalla det. Vilket ord borde man använda istället, som är tillräckligt belysande?


  Jag tycker att ordet bollplank är rätt bra beskrivning trots allt, fastän något otydlig. Benämningen är inte så ny längre, det är ett antal år sedan den blev ett begrepp, om jag inte minns fel

  Jag tror att den som får vara "bollplank" har ett stort förtroende från den som slår bollen..

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Naturligtvis förstår vi alla vad som avses — det jag vänder mig emot är tankelättjan, att fiska upp ett ord ur frysen, på samma vis som en del köper halv- och helfabrikat för att slippa laga mat.
   Eftersom det där planket har flera olika betydelser tycker jag att man kan precisera sig bättre, tala om, om det gäller att lätta sitt hjärta, prata av sig, bikta sig, få synpunkter på sina idéer, be om hjälp att reda ut sina tankar… Det finns aldrig ETT ord som passar, det finns oftast ett tjog.
   Margaretha

   Radera
  2. Jag förstår dig.
   Så är det med många ord.
   Tyvärr.

   Karin

   Radera