måndag 25 juni 2012

Blomkål

 "Still Life with Cauliflower 2", 1916   
Alfred Hirv

Ett vackert blomkålshuvud ligger på köksbänken, och bör användas innan det tröttnar på livet. Men jag har ingen lust att laga till någon av mina standardrätter, alltså beger jag mig ut på nätet för att hämta inspiration. I första hand letar jag efter ett salladsrecept med lite ovanliga kombinationer. Efter en stunds letande inser jag att jag glömt bort att amerikaner aldrig, nästan aldrig, äter rå blomkål. 
Kommer att tänka på när jag tillsammans med Joanie hälsade på hos Margie, alla var vi i övre tonåren, och vi skulle laga mat. När Margie hackade blomkålen nöp jag en bit och stoppade i munnen. Hon tittade förvånat på mig och sa’: ”kan man äta den rå?”

Något lämpligt recept hittade jag inte, jag får försöka att skapa själv, men jag hittade ett recept på en blomkålskaka som låter lite spännande även om jag förmodligen aldrig kommer att göra den.
Om någon bakar kakan är jag nyfiken på vad ni tycker om den.

5 kommentarer:

 1. Nej, den kakan får vara för min del. 10 ägg och man vet inte ens om det är gott....
  Jag gillar blomkål i alla former, kanske allra mest som gratäng med osttäcke. Vanligt enkelt kokt med yoghurtssås med vitlök är inte dumt heller.
  Varför inte ta alla de godsaker som syns på målningen och göra en wok?

  SvaraRadera
 2. http://www.bbcgoodfood.com/recipes/358608/cauliflower-cheese Cauliflower cheese är ett typiskt engelskt recept som kanske kan vara något? Annars rå som ett snack med en god yoghurtsås till? Eller annan sås!?

  SvaraRadera
 3. http://annesfood.blogspot.it/2005/11/cauliflower-tabbouleh.html som alternativ...

  eller varför inte: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5233/cauliflower-curry

  SvaraRadera
 4. Kolla på indiska recept! Det finns ett med stekt blomkål och spiskummin (tror jag) och lite annat. Blomkålen ska fortfarande vara krispig och torr. Gott! Eller en blomkålssoppa. Lite som Vichyssoise men med blomkål. Också gott.

  SvaraRadera
 5. Olgakatt, Karlavagnen och Karin,
  Tack för tipsen, jag har noterat dem. För ögonblicket ägnar jag mig bara åt mat som går extremt snabbt att tillaga. Mycket rå mat eftersom jag inte behöver vara i köket för att hacka och skära.
  Margaretha
  från en
  stönig dator

  SvaraRadera