lördag 28 november 2009

Böcker från The Folio Society

Where is human nature so weak as in the bookstore?
.................................... Henry Ward Beecher

.
Halvvägs genom adventskalendern ta'r jag en paus för att visa mina fantastiska nya böcker. Ja, vad "The History of Paris in Paining" handlar om, hörs ju. Det är en jättebok 46 x 30 cm, jag har inte vägt den men den är tung, ingenting att läsa i sängen — ja inte ens i fåtöljen. Man behöver ett rejält bord att lägga den på. En del sidor går att vika upp och man får alltså bilder som är 120 cm långa — och svåra att fotografera! Boken behandlar konstnärer och deras målningar i kronologisk ordning.

Den andra boken "Colour, Travels through the Paintbox" av Victoria Finlay har ett något mer hanterligt format även om den är både tjock (424 sidor) och tung. Varje färg har ett eget kapitel — och massor med härliga illustrationer.

Jag är med i något som heter The Folio Society, en slags bokklubb som ger ut inbundna vackert illustrerade böcker. Man måste köpa fyra böcker om året, men man beställer dem i början av året, och behöver aldrig att riskera att få böcker man glömt att avbeställa. Böckerna är inte billiga — men med tanke på att man alltid får bonus böcker, som de två ovan, tycker jag att jag får valuta för pengarna. Och det är böcker som inte finns att köpa i den vanliga handeln. Jag rekommenderar alla bok och bildfantaster att ta en titt på deras hemsida.
The only way to get rid of a temptation is to yield to it.
......................................... Oscar Wilde

I morgon börjar jag dagen med att hämta in en adventsgran.

8 kommentarer:

 1. Ojoj, så mycket vackert du ska sitta och betrakta i jul! Gissar att vi får se en del på bloggen allt eftersom!
  Tackar på förhand!

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen fina böcker, hoppas att du hinner blogga nu när du har fått dom.
  Jag vet inte riktigt hur din adventskalender fungerar men jag försdtår att den inte kommer på bloggen. Jag undrar om man kan anmäla sig till den, som jag tror att någon annan gjort?

  SvaraRadera
 3. Olgakatt,
  Ja, om jag kan slita mig från mina böcker.

  Siv,
  Jag sätter gärna upp dig på "adventslistan", mejla mig bara din e-post adress.

  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Oj, vilka fina böcker! Det verkar som The Folio Society har väldigt mycket fina böcker att välja på, jag blir lite sugen att gå med.
  Jag vet inte om jag missat något, men jag är inte säker på vad din adventskalender är. Jag vill gärna vara med, men jag vet ju inte riktigt vad jag går med i.

  SvaraRadera
 5. Annkatrin,
  Det började för bortåt tio år se'n, när jag ville göra något till alla vänner jag umgicks med via e-post. Så har det fortsatt - jag gör ett utskick om da'n, vanligtvis med en bild och lite text. Jag har haft olika temata under årens lopp - med mer eller mindre (mycket mindre) anknytning till jul och advent.
  Vill du hamna på listan så mejla mig din e-post adress.
  Margaretha

  SvaraRadera
 6. Precis innan jag läste det här hade Fred och jag diskuterat hur länge du gjort kalendern. Jag tror inte vi var med riktigt från början, men nästan, 2001 eller kanske 2002. Då i början såg man vilka du skickade till, och vi var imponerade av hur många du kände. Nu ser vi fram emot ännu en kalender!
  Och vi hoppas oxå få se mer av de fina böckerna!

  SvaraRadera
 7. Det här verkar som böcker helt i min smak. Jag som också älskar fint tryck och vackert papper... Mumma!

  Adventskalender???

  SvaraRadera
 8. Eva,
  Ja, jag hoppas också att jag snart ska få tid att ägna mig åt mina nya böcker.
  Jag började med dolda adresser när en av mina vänner inte hade hört av mig på en vecka och blev så oroliga att hon fyrade av ett mejl till alla på listan. Så närmare hundra personer fick ett överspänt mejl som gjorde att jag fick bortåt 30 oroliga mejl och ett tiotal telefonsamtal från andra vänner på listan. Det borde väl ni också ha fått? Vad som hade hänt var att en sladd till datorn gått sönder och jag fick vänta på en ny. Tack och lov finns min dator-guru med på listan, så han kunde skicka ett lugnande mejl och berätta varför jag var tyst.

  Mira,
  Jag tror att du skulle gilla dessa böcker.
  Och om adventskalendern har du kanske redan läst i det senaste inlägget.

  Margaretha

  SvaraRadera