lördag 21 november 2009

Celebert besök


sol subst. ~en ~ar
ORDLED: sol-en
• (ofta best. f. sing.) den starkt lysande och värmande centrala himlakroppen i vårt planetsystem:
solbelysning; solljus; ~en gick upp 06.45; ~en gick i moln; ~en sken; ~en, månen och stjärnorna
BET.NYANSER: a) om likn. himlakropp på andra håll i universum (med el. utan planetsystem) {→stjärna 1}: främmande ~ar b) solsken: solchanser; soldränkt; solfattig; solhetta; sitta i ~en och inte i skuggan; ett envist högtryck med bara ~; lite ~ i höstmörkret c) överfört, spec. om person glädjespridare: det lilla barnbarnet var hans ålders ~ d) spec. äv. om positiv företeelse:
nådens ~; kärlekens ~
IDIOM: en plats i ~en en framträdande plats som ger berömmelse o.d.; gå upp som en ~ och ned som en pannkaka ha en kort glansperiod; intet nytt under ~en det finns ingenting som inte förekommit tidigare ⟨urspr. bibl.⟩; låt inte ~en gå ner över din vrede försona dig (med ngn du blivit ovän med) innan du somnar ⟨urspr. bibl.⟩; ngns ~ är i dalande det går utför med ngn; skina som ~en i Karlstad skina intensivt med stort antal soltimmar; äv. överfört i uttr. för glädje m.m.; vara uppe med ~en vara uppe tidigt; även ~en har (sina) fläckar även den bäste har sina fel
HIST.: sedan runspråklig tid; fornsv. sol; nord. och gotiskt ord, nära besl. med eng. sun, ty. Sonne, lat. sol, grek. helios 'sol'; jfr solar, söndag.
Ett kort, men ack så välkommet besök!

2 kommentarer:

 1. Jag som aldrig funderat över varifrån orden kommer jag lär mej så mycket här.
  Tack för dina svar. Det är så roligt att kommentera här därför att du svarar, det är inte alla som gör. Jag har inte läst bloggar så länge men det verkar som en del bara svarar om dom känner varandra.

  SvaraRadera
 2. Kattis,
  Vi är så olika vi människor - ord fascinerar mig, men jag vet att många tycker jag är knäpp som kan försjunka i ordens ursprung.
  En del bloggare får så många kommentarer att det nästan är omöjligt att besvara alla - andra svarar aldrig och en del svarar alla. Jag tycker det är roligt att få kontakt med dem som läser min blogg - dessutom får jag bara trevliga kommentarer. Men det är inte så lätt att svara på alla kommentarer om folk säger ungefär samma sak - och även intressanta kommentarer kan försvinna bland en massa intetsägande kommentarer. Så jag tror att det finns många anledningar till att bloggare sköter sina kommentarer på olika sätt.
  Margaretha

  SvaraRadera