torsdag 26 november 2009

Tacksägelsedagen


Visst har vi också en tacksägelsedag — jag läser på Wikipedia att den tidigare inföll den fjärde böndagen i Svenska kyrkan och firades andra söndagen i oktober. Men sedan 1983 firas tacksägelsedagen på den söndag som infaller 8–14 oktober, vilket i år var den 8 november. Det är kanske fler som håller reda på den amerikanska Thanksgiving när man äter kalkon och pumpapaj. För att inte tala om alla som förstör den goda sötpotatisen med farinsocker och marshmallows — i stället för att vara tacksamma över hur god sötpotatisen är i sig själv!

I går hade jag besök av en väninna, som också hon har en fot i Amerika, så jag bakade pumpascones. Minnesgoda läsare minns kanske att jag var lokal-radions expert [sic!] på pumpa förra året, vilket innebar att jag stod till knäna i pumpa när jag testade olika recept inför sändningen. Nu fick jag användning för den sista burken pumpamos som jag hade i frysen. Det var precis så mycket pumpa som receptet angav — men skulle jag reprisera dessa scones skulle jag nog använda mer pumpa och mer kryddor. Det smakade varken särskilt mycket pumpa eller kryddor. Plockar fram receptet och inser att jag inte är särskilt observant — det var inte scones jag bakade, utan "pumpkin biscuits". Eftersom man med biscuits i Amerika inte alls menar detsamma som i Storbritannien, så kan jag bara konstatera att det nästan är samma sak.

.
PUMPKIN BISCUITS

Blanda
4 koppar mjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
2 tsk ingefära
1 tsk mald nejlika
1 tsk kryddpeppar
1 tsk kanel
1 tsk muskot

i detta skär du ned
200 g smör

blanda
1½ kopp pumpamos
1 tsk honung
½ kopp filmjölk

Blanda ned de våta ingredienserna i de torra. Kavla eller platta ut degen till en cirka 2 cm tjock platta. Ta ut "biskvierna" med ett runt mått, och grädda i 200 i cirka 25 minuter.
.
Har du inte amerikanska koppar finns en omvandlingstabell här.
Det här är en stor sats, om jag använder receptet igen så kommer jag att halvera allt utom kryddorna som jag kommer att dubbla.

2 kommentarer:

 1. Det ser gott ut! Mormor var alltid så irriterad när jag talade om amerikanska biscuits. För henne var biscuits de där knallhårda små kak-kexen hon serverade till teet. Själv har jag aldrig förstått skillnaden mellan scones och biscuits. Tänkte på dig, och tackade för dig igår! Vår Thanksgiving dinner blev sen för jag jobbade till klockan sju, men sen varade den till midnatt.
  Take care,
  love,
  Q

  SvaraRadera
 2. Q,
  Jag har undrat många gånger över vad det är för skillnad - det kanske inte är någon?
  Alla britter fnyser om man råkar använda biscuits "fel".
  Tack för goda tankar.
  love,
  M

  SvaraRadera