lördag 6 juni 2020

Lördag med Gutenberg

I dag hade Gutenberg mycket nytt att bjuda på — så mycket att det kommer att ta mig minst en vecka att bara ögna igenom det mest intressanta — och så mycket att jag hade svårt att veta i vilken ände jag skulle börja. 
Jag valde att ge mig i kast med något som jag inte kan tänka mig att praktisera annat än i teorin, volter av olika slag. 

 I "Tumbling for Amateurs", 1910, av James Tayloe Gwathmey får jag lära mig allt från vanliga enkla kullerbyttor till avancerade hopp och volter. Så går man från klarhet till klarhet, ända tills man behärskar alla tänkbara saltomortaler  om man inte brutit nacken dessförinnan.

1. The Forward Roll Over. Double up close, and finish standing erect on toes. Figs. 123.
2. The Forward Roll Over, grasping toes throughout roll. Fig. 4.
3. The Forward Roll Over, grasping toes, legs crossed Fig. 5.
4. The Forward Roll Over, arms between legs, hands on outside of ankles. Fig. 6.
5. The Forward Roll Over, arms between legs, hands clasped. Fig. 7.
6. The Forward Roll Over, arms at side horizontal throughout exercise. Do not touch mat with hands. Commence standing on right foot, swing the left to front to get momentum, and then under and back as you roll over to erect position on right foot again. Figs. 891011.
7. The Forward Roll Over. Same as No. 6, starting on left foot.
8. The Forward Roll Over. To lying flat on back.
9. The Forward Roll Over, with half-turn to face downward.
10. The Forward Roll Over, feet spread, arms in different positions.
11. The Forward Roll Over, arms folded, come to standing position.

Boken, eller snarare reklamhäftet är utgivet av A. G. Spalding & Bros. som finns kvar än i dag, och författaren var en narkosläkare, som, om jag förstått saken rätt, under sin studietid ägnat sig åt atletiska övningar och undervisat i idrott. Det är allt som sägs om hans idrottsliga kunskaper  för det är som anestesiläkare han blev känd, och kallad för "den moderna anestesins fader"


Men jag erkänner villigt och glatt att det är annonserna i häftet, som intresserar mig mest. Här finns bollar och alla tänkbara (och otänkbara) redskap att köpa. Roddmaskiner och tyngdlyftnings grejor har jag åtminstone hört talas om, men jag kan inte riktigt räkna ut hur man ska använda "The Spalding Automatic Abdominal Masseur, A Safe and Sure Cure for Constipation and Other Kindred Ailments".
Jag förmodar att man ska ställa in apparaten så att kulorna kommer i maghöjd, men vad man gör se'n övergår mitt förstånd. Dessutom kan man ju tycka att om man ägnar sig åt allt som beskrivs i boken, så borde man inte ha några problem med peristaltiken.
Maskiner och slika ting intresserar mig inte så värst mycket, däremot blir jag väldigt inspirerad av alla snygga tröjor som man ska sporta i. Funderar på att sticka en tröja med randiga ärmar.
Kanske blir jag så här atletiskt med en sådan tröja.

Ett enda damplagg finns, en kofta av ett snitt som tycks ha varit på modet i början av förra seklet.
Här är det min mormor (andra från vänster), med vänner, som sportar i liknande koftor.

Visserligen använder jag ibland mormors gamla bilrock, men jag har inga koftor avsedda för bilåkning, något som jag nog borde åtgärda.

Most satisfactory and comfortable style for automobilists; also useful for training purposes, reducing weight, tramping during cold weather, golfing, shooting, tobogganing, snowshoeing; in fact, for every purpose where a garment is required to give protection from cold or inclement weather. High collar that may be turned down, changing it into neatest form of button front sweater. Highest quality special heavy weight worsted. Sizes, 28 to 44 inches. In stock colors. Each, $8.50

2 kommentarer:

 1. Verkligen snygga tröjor! Jag gillar särskilt den där med krage upp alternativt krage ner.
  Den där diafragma-massage-grejen har jag mött i levande livet på Salong Silhuett på Hamngatan, på 60-talet (när jag vägde 50 kilo och trodde att jag behövde snygga till min figur)! Lite annorlunda utformad, men idén var densamma. Den var eldriven, men den på bilden måste man veva själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Men gjorde den någon nytta, den där massage apparaten?
   Tror jag håller mig till tröjorna som kan dölja både valkar och synligt skelett. Ja, de är snygga allihopa - frågan är om jag kommer att sluta sticka innan båda ärmarna är klara - eller om allt utom monteringen är klart. Jag känner mig själv och gnor till i afton.
   Margaretha

   Radera