lördag 18 januari 2020

Lördag med Gutenberg

 HALL AND PARTIALLY ENCLOSED 
STAIRCASE IN LONG HALL, 
GREYROCKS, ROCKPORT, MASS.  
Frank Chouteau Brown, Architect, Boston, Mass.

Jag har inga som helst planer på att bygga en trappa, vilket inte betyder att trappkunskaper i största allmänhet är en tung börda att bära — och dessutom är de instruktiva illustrationerna en fröjd att betrakta. 

Fig. 24. Portion of Open, Bracketed String Stair,
with Returned Nosings and Coves,
Scroll Brackets,and Bead Moulding.

 Och terminologin kan vara bra att stoppa in i någon hjärnvindling — inte visste jag att det var skillnad på "a platform" och "a landing", nu vet jag bättre.
Fig. 52. Plan of Bottom Part of Bullnose Stair.

 Dessutom har jag fått lära mig vad "a bullnose stair." är, och nog låter "stair with five dancing winders" poetiskt. 
Fig. 79. Stair with Five Dancing Winders.

Inte fullt så poetiskt om man missar svängen och drullar nedför trappan,vilket jag gör emellanåt, ity det är en sådan trappa jag nyttjar dagligen.
Visst kan trappor vara fula och livsfarliga  men också vackra och förhoppningsvis inte farliga. Eftersom jag redan har en trappa, och inte likt Tevje anser mig behöva ytterligare en, så kommer jag förmodligen aldrig att behöva de här kunskaperna. Men skulle så vara fallet så får jag väl städsla en skicklig snickare och be honom studera den här boken.
 Fig. 119. Laying Out Curves on Face-Mould with Pins and String.

Bokens sista avdelning handlar om takkonstruktioner, och är så komplicerad att jag inte ens tror mig kunna tala om vad den egentligen går ut på.

Boken heter "Stair-Building and the Steel Square, A Manual of Practical Instruction in the Art of Stair-Building and Hand-Railing, and the Manifold Uses of the Steel Square" av Fred T. Hodgson & Morris Williams, 1917

4 kommentarer:

 1. Jag är imponerad över din kunskap (numera efter Gutenberg). Själv är jag alldeles för lättjefull för att ta till mig hur man bygger trappor. Ha det gott!

  Hälsar Karin via Uffes dator

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jag må då säga att du är lättimponerad! Inte ens under det grövsta hot skulle jag kunna bygga en trappa - möjligtvis sno ihop en enkel stege, om ingen annan utväg fanns. (vilket naturligtvis förutsätter virke av något slag, som någon annan måste fixa åt mig!).
   Men bilderna var fina!
   Margaretha

   Radera
 2. jag har försökt kommentera på ditt förra inlägg, men det blev jättekonstigt, får se om det går här.
  shute är en stor favorit, och nu får jag lust att läsa om pied piper.
  take care be kind to yourself!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   Fick ett mejl, i samma ärende, från en annan kommentator, hon hade fått dem märkligaste meddelanden, när hon envist försökte klämma dit en kommentar.
   Kul att jag inspirerar dig att läsa om "Pied Piper"! Själv blev jag fast i ett läsmaraton, där allt annat fick vänta, tills jag läst ut boken. Whew! Ska ägna mig åt "The Toolroom" när jag hunnit smälta "the piper".
   om du bara visste hur kajnd jag är!
   Margaretha

   Radera