fredag 31 januari 2020

With a Spoonful of Sugar 

I Annikas senaste inlägg kom hon att tala om huskurer, och jag påmindes om sockerkuren mot hicka. Jag provade på den första gången i tonåren, och eftersom den hjälpte mig har jag fortsatt att ta en, ibland två, teskedar strösocker varje gång hickan slår till. Av folk som varit tvungna att söka läkare för ihållande hicka har jag hört att det är (möjligtvis var) det första man provade innan man övergick till det grövre artilleriet.

 "Medicine,1971  
Norman Rockwell

Varför det hjälper, har jag ingen aning om, så jag begav mig ut på nätet för att få klarhet. Nåja, så värst mycket klarhet fick jag väl inte, eftersom inge, med säkerhet, vet varför det hjälper. Men en teori finns:
The theory is that this has to do with how sugar affects the vagus nerve, which connects your brain and your stomach. The teaspoon of sugar manages to stop your diaphragm from spasming, and in turn ends your hiccups instantly.

Och varför denna, i Amerika, så vanliga huskur, är så gott som okänd här, har jag ingen aning om.

 "Sugar Bowl 1" 
Pierre-Auguste Renoir 

4 kommentarer:

 1. Intressant med vagusnerven! Jag känner att jag hört avslagen sockerdricka mot olika åkommor men om det var mot hicka vet jag faktiskt inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika,
   Sockerdricka vet jag inte om jag hört, men 7Up sägs vara bra när man är magsjuk, och det är väl ungefär detsamma.
   Har också ett vagt mine av att en läkare rekommenderade mig att dricka små klunkar av avslagen Coca-Cola mot illamåendet, har för mig att jag provade, men när det inte hjälpte försökte jag rengöra toaletten med återstoden av drycken - det funkade inte heller.
   Margaretha

   Radera
 2. Det här är helt nytt för mig om sockret och hickan. Jag ska absolut testa när hickan infinner sig. Att dricka vatten brukar annars hjälpa bra det också. Helst ska man hålla andan samtidigt.
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Kan vara lite komplicerat att dricka samtidigt som man håller andan, i synnerhet om man som en del rekommenderar, samtidigt sträcker upp armarna ovanför huvudet, och dricker från bortre sidan av glaset. Men vad gör man inte för att slippa hicka‽
   Ska kanske tillägga att jag också brukar hålla andan - så helt säker på vilket som hjälper är jag ju inte.
   Låt mig veta vad som hjälper dig!
   Margaretha

   Radera