söndag 12 januari 2020

Ett alldeles rosenrasande

bra ord.
 I Wanna Go 
Marco Palmieri 


Jag kan inte tänka mig att jag är ensam om att avbryta mig själv mitt i en mening, och fråga mig om man verkligen kan säga (eller skriva) så som jag just hörde mig säga.
Samma fenomen som inträffar när jag lyssnar till någon som talar, jag kan tappa tråden totalt och fundera över vilket ord personen borde ha använt istället för det som fick mig att börja grunna på dennes ordval.
Eller som i går kväll, precis när jag höll på att somna frågade jag mig varför i hela världen heter det rosenrasande  vilket höll mig vaken en bra stund.
Jag har bara använt ordet i betydelsen att vara riktig arg  topp tunnor rasande  men idag har jag lärt mig att det kan användas på många fler sätt. Som Ottilia Adelborg när hon i Dalritningar (1920) beskriver folket i Floda:
Floda är superbt! Jag kan inte finna ett bättre ord. Karlarna ha präktig hållning och buktiga ansikten med kroknäsor. Hästarna tävla med sina husbönder i välmåga. Kvinnorna äro flinka och högröstade, kullorna rosenrasande granna och barnen muntra som små kalvar.

 Eller som när Karl August Nicander i "Minnen från Södern" (1839) skriver:
Jag trippade omkring i nya silkesstrumpor och nya skor på de rosenrasande gobelins mattorna,  

Det är väl ett öde många av våra gamla mustiga ord går till mötes, de lever kvar i enda betydelse trots att ursprungligen användes betydligt mer. jag tänkte på det när jag här ovan läser hur Ottilia använder ordet präktig  ett ord som i dag oftast har en negativ klang. 
Jag lär mig att ordet rosen är allmänt förstärkande, man kan vara både rosenbefängd och rosenlöjlig. Rosenröd vet vi väl alla vad det är, men rosenvit har jag aldrig hört tidigare.

-RASANDE, äv. (emfatiskt), p. adj.
1) alldeles rasande, ursinnig, utom sig av vrede; jfr rasande 5Han blir rosenrasande och gör henne arflös. Bremer FamH 2: 240 (1831)Myggorna började blifva rent rosenrasande. Adelsköld Dagsv. 2: 187 (1900)jfr 2Martinson BakSvenskv. 124 (1944).
2) alldeles felaktig l. tokig, spritt galen, befängd, absurd; äv. ss. adv.: befängt, ”uppåt väggarna” o. d.; jfr rasande (o.) c. En ganska kuriös skrift, som ifrån början till slutet hörer till de ”rosenrasande”. AB 1841, nr 74, s. 2. Är fänriken rent rosenrasande befängd och galen? Braun Calle 134 (1843)Jag har väl aldrig hört så rosenrasande galet förr. Samzelius SkogJägarl. 110 (1894)En konstruktion, som anföres som ett kuriosum i det alldeles rosenrasande. LAHT 1908, s. 16. Ett mer rosenrasande system kan enligt min mening icke gärna tänkas. GHT 1946, nr 40

Ochså var det de där tunnorna:

TOPP top4adv.
Ordformer
(topp 1827 osv. tupp- 1792 (:tupprasande))
Etymologi
[till TOPPsbst.1, med bet.: det högsta o. d.; beträffande formen tupp- jfr ä. sv. o. sv. dial.]
ss. förstärkningsord: i högsta grad l. blixtrande (se BLIXTRA a) o. d.; särsk. [jfr d. toprasande] i de adjektiviskt använda uttr. topp rasande (äv. sammanskrivet (med betoning på topp)) l. (o. numera bl.) topp tunnor rasande (jfr RASANDE 5), i högsta grad rasande, blixtrande arg l. vred o. d.; vansinnig; stundom äv. i adverbiell anv. liktydigt med första ledet: i högsta grad. All werlden är upnerwänd och mer än tupprasande. VDAkt. 1792, nr 475. Då han fick se hennes fint bildade, blomstrande och själfulla anlete .. blef (han) .. så topprasande befängd, att (osv.)Snellman Tyskl. 371 (1842). Aminoff var topp rasande på mig. 2MoB 1: 14 (c. 1850). Nu blef jag topp tunnor rasande, och det blef ett satans spektakel. Backman Reuter Bræsig 46 (1872). Figge George var .. topprasande ursinnig. Högberg Utböl. 1: 180 (1912). Hon är topp tunnor rasande över alla dem som inte håller reda på sina katter. DN 21 ⁄ 12 1994, s. D4.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar