onsdag 17 februari 2016

För räddhågsna läsare

Idag bloggar Helena på Ugglan & boken om "80 romaner för dig som har bråttom". Det fick mig att minnas en föregångare till den boken, och jag letade genast fram mitt exemplar av "Berömda böcker" från 1963. 

 Det har hänt mycket på de 52 åren som skiljer böckerna åt. Jag läser förordet och slås av vördnaden för världslitteraturen, man ville varsamt styra presumtiva läsare på de rätta litterära stigarna.
"Varje bok i den litterära traditionen har sin miljö och sin problematik på samma sätt som läsaren har sin. Det gäller för läsaren att i första hand hitta de böcker han intresserar sig för, när han väl funnit dem försvinner rädslan för det gränslöst stora." 
Men visst kan man ha användning av boken, jag minns när jag som tonåring hittade den i hyllan — jag bläddrade i den för att få lästips, och det slår mig att så kan man fortfarande använda den. Jag känner inte till John Masefield och hans bok "Dead Ned; the Autobiography of a Corps. 
Fast nu när jag har hunnit googla på honom ser jag att just den boken finns inte på nätet, men väl andra av hans böcker. Kanske lika bra det, för nu när jag läst innehållsreferatet om Ned, inser jag att det är den sortens melodramatiska böcker jag inte har något tålamod med. Det är avundsjuka och intriger — Ned hängs, men plockas ned från galgen och upplivas! Jag väljer nog en annan bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar