fredag 19 februari 2016

Reklam

Påhittigheten när det gäller reklam är stor, nyckelringar, almanackor, pennor och kassar med reklamtryck, är det gott om — men grytlappar tror jag inte är så vanliga.
Grytlappen skyddar mot sveda i skinnet
Sparslanten skyddar mot oro i sinnet
står det

b
Bland de tusentals — nåja, många — grytlappar som jag är den (o)lyckliga ägaren av, fick jag syn på två små (ca 12 x12 cm) lappar med reklamtryck på. Förmodligen är de från 50-talet, och jag kan tänka mig att det var mor, som i något sammanhang fick dem, för inte gav man grytlappar åt män på den tiden.
Det fick mig att minnas Kungseken vid Flottsund, som sägs vara en av förbilderna till sparbankseken. När vi i min barndom passerade Uppsala på väg norrut, brukade vi alltid svänga förbi och titta på trädet, som redan då såg rätt malätet ut. Googla på sparbankseken om du vill läsa några blogginlägg om den.
x
Så värst mycket nytta har man inte av en så futtig grytlapp  men det har man ju inte av dagens Swedbank heller.


6 kommentarer:

 1. Jag tror att det finns fler kommuner som gör anspråk på att ha sparbankseken... Som barn minns jag en i Uppland som utpekades (kanske den du skriver om?) och så har jag fått en utpekad i Värmland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bloggblad,
   Den i Värmland har jag inte hört talas om - vet du var den finns/fanns? De två jag läst om på nätet, finns båda i Uppsalatrakten. Fast den ena visst var en lind!
   Margaretha
   Margaretha

   Radera
 2. Hur som helst är den (de?) gullig(a)! Och jag fick lära mig något, för jag visste inte att det fanns några förebilder.
  Men jag tror att jag minns att jag hade en sparbössa med eken utanpå, jag tror jag fick den i skolan.
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Kombinationen gullig och obrukbar, är ju inte direkt ovanlig.
   Jag fick också en sparbössa i skolan - tror den var grön och oval.
   Margaretha

   Radera
 3. Ack Lyckoslanten! Ack Spara och Slösa!
  Och så den där stora sparbössan, eller lådan, med 30 små fack där vi ungar skulle lägga en krona varje vecka för att bli rika en dag i en avlägsen framtid. Tänk att skolan organiserade sånt! Och vart tog pengarna vägen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, det var tider det - men någon stor låda hade vi inte i vår klass. Liksom Mette fick jag och mina klasskamrater en sparbössa var. Med jämna mellanrum fick vi ett kontoutdrag, och jag minns att jag alltid hade minst pengar. Tror att jag totalt fick ihop 56 kronor och några ören, men vad som hände med bankboken minns jag inte.
   Har ett svagt minne av att bössorna samlades ihop med jämna mellanrum, någon måste ju ha tömt dem...
   Margareth

   Radera