lördag 20 februari 2016

Slarvighetens dag

vem i all världen hittar på alla dessa märkliga dagar‽
 För min egen del, får jag väl erkänna att jag inte behöver en särskild dag för att vara slarvig.
Ändå tog jag tillfället i akt denna snöiga och blåsiga lördag. Det räckte att gå till postlådan, så insåg jag att någon promenad blir det inte frågan om förrän det åtmistone har slutat att blåsa. Att lämna disken  för att tillbringa dagen med Gutenberg vid brasan var ett snabbt fattat beslut.
 Gutenberg hade mycket att bjuda på i dag — så mycket att det kommer att ta tid att skilja agnarna från vetet. Men några böcker kunde jag snabbt välja bort, som den på bilden, "Bridge; its Priciples and Rules of Play, av J.B. Elwell".
 Jag hade inte heller några som helst problem med att avstå från en bok om köttindustrin, "The Livestock Producer and Armour", av Armour and Company — bortsett från att jag inte äter kött så verkar den minst sagt inaktuell i dag!

 Visserligen var jag fascinerad av en del av illustrationerna i en bok om dissektion, men jag kan inte påstå att ämnet intresserar mig, "Section Cutting and Staining," av Walter S. Colman  så bort med den!
Fig. 5.—Frazer’s Modification of Cathcart’s Microtome.
A. Microtome arranged for ether spray. B. Cylinder with clamp for holding object embedded in celloidin, &c. to replace ether spray apparatus
Även om bilderna är spännande, så var det övriga innehållet inte så givande  i alla fall inte för den som ämnar sitta vid brasan hela dagan:

 Arteries.—Take a piece of the aorta, a piece of some medium artery, as the renal or radial, and harden in Müller’s fluid. Stain in picrocarmine and always in eosine and hæmatoxyline. Arterioles are best studied in sections of the various organs. Thus they are seen in each Malpighian body of the spleen, in the boundary zone of the kidney, and so on. A longitudinal surface view can also be obtained by staining and examining the pia mater.
Veins.—Remove, harden, and stain in the same way.
Capillaries.—May be very well seen in the foot of the frog.
Fig. 8. A modern electric automobile.—The electric battery is placed under the front half of the car, and the motors drive the back axle through chains. (British Electric Automobile Co., Ltd.)

Däremot blev jag lite tveksam när jag kom till "Electricity in Locomotion," av Adam Gowens Whyte. Ett högaktuellt ämne.

Jag har faktiskt ett svagt minne av att det fanns trådbussar i Stockholm i min barndom, men blir förvånad när jag googlar och ser att de fanns ända tills 1964:
Det fanns trådbussar i Stockholm mellan 1941 och 1964.
Förutom trådbussarna i Stockholm och Göteborg fanns en linje mellan KFs bageri på Kvarnholmen i Nacka till Södra station i Stockholm. KF körde också trådlastbilar med varor på Kvarnholmslinjen.
d
Nu ska jag hämta mer ved, brygga te och ägna mig åt de intressanta böckerna. Kanske får någon av dem ett eget inlägg.

6 kommentarer:

 1. Njutbara lässtunder önskas på slarvighetens dag!

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. G'afton Karin,
   Kom just in efter en promenad - lite mer genomblåst än jag räknat med.
   Hoppas även du haft en skön dag!
   Nu ska jag återvända till böckerna.
   Margaretha

   Radera
 2. Gutenberg kände jag inte till. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lynne,
   Det gläder mig att jag värvat en ny gutenbergare!
   Margaretha

   Radera
 3. På histologen både snittade och färgade vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Kan tänka mig att det är intressant, men för ögonblicket föredrar jag brasa och vänliga böcker.
   Fast först en promenad.
   Margaretha

   Radera