söndag 14 februari 2016

Baka en skyttel

Sätt en fin vetedag — en med ägg, smör, korinter och kummin i. Sedan formar du degen till små skyttlar — det är enkelt, kruxet är att när skyttlarna jäst, är likheten med skyttlar inte särskilt stor!
 Rutland Plum Shuttles kallas de, efter orten där traditionen uppstod — men riktigt varför man bakar och ger bort de här skyttlarna på just valentindagen, har jag inte lyckats lista ut. På ett ställe läser jag:
Where in other areas flowers and other presents were given to loved ones on Valentine’s Day, in Rutland Plum Shuttles were offered – indeed they still are, at least to children. In earlier times it is said that they were carried about on the day, perhaps in the hope of meeting a loved one, or of impressing someone who took your fancy and was deemed worthy of an impromptu gift. 
Visserligen är det en brittisk tradition, men blir dina bullar lika oformliga och klumpiga som mina, kan du alltid kalla dem för amerikanska skyttlar, eftersom dessa ofta är av ett grövre snitt än våra smidiga gamla svenska skyttlar.

4 kommentarer:

 1. Kul tradition i vilket fall som helst. Om de sedan inte ser ut som skyttlar så är de säkert goda att "skyttla" in i munnen!

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   SÅ goda är de inte - men jag kunde bara inte låta bli att prova, fast jag inte har gett bort någon i dag. Kanske blir det ströbröd av dem.
   Margaretha

   Radera
 2. Vilken rolig tradition! Fast jag har bott i England har jag aldrig hört talas om den.

  Roligt också att läsa om något annat än hjärta och smärta idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolja,
   Jag var faktisk lite tveksam om jag skulle ha ett valentinrelaterat inlägg - jag blev matt redan i morse när jag hörde att varken radion eller nätet kunde avstå från kärleken i dag.
   Margaretha

   Radera