Leap Year Cake.
One pound dates, 1lb. currants, 1lb. sultanas, 1lb. chopped almond, 1 tablespoon preserved ginger (cut fine), ½ lb. sugar, 2 tablespoons golden syrup, 3 eggs, ¾ lb. butter, 1 ¼ lb. plain flour, 1 teaspoon carb. soda, a little nutmeg.
Cream butter and sugar, add eggs, one at a time, and mix in golden syrup. Then mix in plain flour (to which carb. soda and nutmeg have been added), and lastly add fruit and nuts cut fine (if desired). Bake in a slow oven for 3 hours. This cake will keep for six months.
Australian Women’s Weekly, 15 February, 1936
De flesta av dagens skottårskakor, som jag hittar på nätet, är amerikanska och har nästan alla ett grodtema. Men grodan tycks ha hoppat in rätt sent i skottårsfirandet, jag har sett några olika förklaringar till varför det heter "leap year", men jag tror mest på den jag hört många gånger:
The name "leap" year comes from the fact that while a fixed date in the Gregorian calendar normally advances one day of the week from one year to the next, in a leap year the day of the week willadvance two days (from March onwards) due to the year's extra day inserted at the end of February (thus "leaping over" one of the days in the week). For example, Christmas Day fell on Saturday in 2004, Sunday in 2005, Monday in 2006 and Tuesday in 2007 but then "leapt" over Wednesday to fallon a Thursday in 2008
v
Andra oundgängliga kunskaper om dagen är att bara en människa av 1461 föds på skottdagen — det betyder att omkring 4 millioner människor har födelsedag i dag (jag har inte kontrollräknat!).
c
Och Gilbert och Sullivan skrev 1879, "The Pirates of Penzance", en komisk opera där skottdagen är av avgörande betydelse.
c
Ellen Tucker Emerson skriver 1860 ett brev till sin far Ralph Waldo Emerson, och berättar om en danstillställning hon varit på, där flickorna fick bjuda upp pojkarna. Hon säger att efter dansen gick de på en promenad, pojkarna lutande sig på flickornas arm medan flickorna fläktade dem. "It was very funny and they all had a rousing time,"skrev hon.
Ett dygn för sent för att baka skottårskaka blev det för min del. Nu får jag vänta fyra år på nästa tillfälle.
SvaraRaderaKarin
Karin,
RaderaJa, du har gott om tid att provbaka - kanske till jul, för visst låter det nästan som en god fruktkaka (god för den som gillar fruktkakor alltså).
Håller sig bra gör den ju också, bakar man den till jul, så håller den sig över skottdagen, om det finns något kvar förstås.
Margaretha
som tar sin
promenad
nu, innan
hon blir
insnöad