onsdag 21 oktober 2015

Sorteringen fortsätter

I ett kuvert hittar jag barnens lappar från en förslagslåda. (Den här gången från en annan tvåa — en tvåa som betraktades som skolans värsta klass. I dag skulle de barnen nog framstå som änglabarn.)
De flesta vill att de stora barnen ska hålla sig borta från deras skolgård, och låta deras stångboll vara i fred. Många vill ha en finare skolgård med gräs och klätterställning. Flickorna anger namnet på en eller flera pojkar och önskar att de vore tystare under lektionerna. Och så är det den eviga frågan om skolmaten, där det i synnerhet klagas på potatisen.
 "Jag vill att vi ska få ett trä fort indiankläder och uniformer och ett gammalt båt vrak att leka pirater på och piratkläder och träsvärd pistoler" står det i ett osignerat förslag. Bortsett från särskrivningen och avsaknad av kommatecken är det rättstavat, vilket får mig att tro att det var en av klassens fantasifulla bokmal, som stod för förslaget.
 
På en pytteliten lapp har Per skrivit: "att Katarina ska tyka om Per".
 
Jag går vidare och läser uppsatser.
Lars Åke har skrivit "En Saga
Det var en gång ett toll som bode i ett berg en dag kom en liten pojke nej sa trolet det komer främende. Å nej jag som inte har städat."

En av flickorna valde ämnet "Om jag hade tusen kronor".
"ja ska skicka till biafra
och jag skulle köpa en hund och jag skulle köpa ett marsvin och jag skulle köpa en häst och jag skulle köpa en guldhamster och resten skulle jag skicka in på banken."

Christer väljer "Mitt sommarminne", och får med det väsentliga:
"Vi va ute och tältade. De regna så mycke att vi åkte hem. Då vi kom hem åkte vi bort."

Läser i min egen dagbok
Jag berättade om lapporörelsen, och hur operan kommit till. Jag spelade några av bitarna. Juha som har finska föräldrar är den enda som förstår texten, han fnissar åt alla svordomar.
Sedan berättar jag lite om Beethoven och spelar Allegro con brio. Vi diskuterade skillnaderna mellan skivorna, och jag frågade vilken av skivorna de tyckte bäst om, svarade alla på en gång: Beethoven!
När jag frågade varför, svarade Alexander för hela klassen: "Jo, Beethoven är mycket mera musik på nå't vis".2 kommentarer:

 1. Men åh, så mycket fint på en gång! Till exempel trollet (trolet) som bekymrar sig när det kommer besök: "Å nej jag som inte har städat!" Kära Lars-Åke: I know the feeling!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, när det kommer till städningen känner vi nog igen oss lite till mans. Fast jag har blivit mycket bättre på den punkten - kommer folk oanmälda får de skylla sig själva.
   Men visst är det kul att det är en kille på nio år, som skrivit det - inte en av alla beskäftiga småtjejer som är födda tanter.
   Margaretha

   Radera