fredag 30 oktober 2015

Curbita

en familj med omkring 25 medlemmar.
 kur´bits subst. ~en, ~ar el. ~er 
ORDLED: kurbits-en
1 dekorationsmotiv i form av en fantasiväxt med stora blom- och bladknippen i dalmålning
HIST.: sedan 1927; av ty. Kürbis 'pumpa (växten)'; av lat.cucurbita '(ett slags) pumpa'
2 typ av (tropisk) gurkväxt med stora frukter {SYN. pumpa}HIST.: sedan 1538; se kurbits 1
Jag blev förvånad när jag läser (i NE:s ordbok) att ordet kurbits i dalmålningssammanhang, bara har använts sedan 1927. Ännu mer förvånad blir jag när NE i sin uppslagsbok säger att det användes första gången 1893.
kurbits [kɵʹr-] (över tyska Kürbis, ytterst av latin cucuʹrbita’kurbits’, ’pumpa’)numera vedertagen benämning på den i dalmåleriet karakteristiska blomsterdekoren. Den förekommer dels som självständig dekor, dels med ytfyllande funktion i dalmålningarnas figurscener. Kurbits uppträder som benämning på dalmåleriets blomma/krus/ros första gången 1893 i Ny Illustrerad Tidning. Ordet är i svenskan tidigast belagt 1538, återfinns 1541 i Gustav Vasas bibel (Jon. 4), där Gud låter en kurbits (i nuvarande översättning ’ricinbuske’) växa upp för att skydda profeten mot den brännande solen i Ninive. Kurbitsens former kännetecknas av frodiga svällblad, mittros, stamrosor, skruvax.  
 
pumpkin
The word pumpkin originates from the word pepon (πέπων), which is Greek for "large melon", something round and large.The French adapted this word to pompon, which the British changed to pumpion and later American colonists changed that to the word that is used today, pumpkin.
 Enligt Wikipedia härstammar familjen curbita från Nordamerika, och det är väl fortfarande där den mest uppmärksammas vid den här tiden på året. 
Själv grips jag alltid av pumpa fnatt mot slutet av oktober — inte för att karva lyktor utan för det användbara pumpaköttet. Extra trevlig är det när jag får besök av andra pumpafantaster, och kan bjuda på middag med pumpatema. I år fick jag för mig att jag skulle forma brödet som små pumpor, med pumpamos och pumpapajkryddor i degen blev det gott till soppan.
 På tal om pumpor och Halloween, berättade en av mina vänner att hon förra året blev utskälld av en granne för att hon inte dekorerat sin trädgård till Halloween, och för att hon inte var hemma och delade ut godis till traktens ungar! Det var startskottet för allehanda minnen av grannar och arbetskamrater som haft synpunkter på mina gästers vanor och uppförande. Något jag hoppas återkomma till.
Och på tal om "Trick or Treaters", har jag hört från flera håll att det blir allt vanligare att man delar ut små leksaker, bok- och klistermärken och andra småpryttlar, istället för godsaker. De som räknat på det, säger att det inte blir dyrare än det traditionella godiset. Tonåringarna gillar det inte alltid, men de yngre barnen är i regel stormförtjusta — och det är väl dem man egentligen vänder sig till.
En för årstiden lämplig saga är "The Pumpkin Giant".

Och så ytterligare ett par besläktade ord:

gourd

  (gôrd, go͝ord) n.
1. Any of several trailing or climbing cucurbit plants bearing fruits with a hard rind, especiallyLagenaria siceraria and a variety of Cucurbita pepo.
2.
a. The fruit of such a plant, sometimes of unusual shape or color.
b. The dried and hollowed-out shell of one of these fruits, often used as a container oras a decorative object.
Idiom:
off/out of (one's) gourd Slang
Very foolish; crazy.

[Middle English gourdefrom Anglo-Norman, ultimately from Latin cucurbita.]

gurka
Det svenska namnet gurka är känt sen 1636, men gurka odlades, som nämnts i avsnittet Historisk utbredning, redan tidigare i Sverige. Namnet kan härledas från lågtyska gurke eller tyska Gurke med slaviskt ursprung: Ryska oguréts och polska ogórek motsvarar en diminutiv till sengrekiska aggoúrion =vattenmelon, alltså ungefär gurka = "liten vattenmelon"

4 kommentarer:

 1. Mmm! De där pumpabröden gillar jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mira,
   Ja, de är goda. Och rostar man dem doftar det himmelskt av kryddorna. Prova!
   Margaretha

   Radera
 2. Imorgon blir det pumpasoppa här hos oss.
  Det har hänt att jag har dekorerat med pumpor men jag gör inte halloweengubbar av dem annat än med barnbarnet. Men han tar pumpan med sig hem. Det där pumpabrödet du skriver om verkar intressant och gott...

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Man kan göra så mycket med pumpa - när övernattningsgästen kommer, blir det "french pumpkin toast", och i pannkakorna är det gott. Det vill säga, det är ju kryddorna som gör det gott.
   Jag bakar nästan uteslutande på vatten, men den här gången lyxade jag till det och satte en deg på mjölk och ägg.
   Margaretha

   Radera