lördag 24 oktober 2015

Att sko sig


Idérikedomen flödar när det gäller att skaffa sig inkomster på sina medmänniskors olycka.
Jag blir alltid misstänksam när den som ringer till mig, först frågar om jag är jag — och sedan inleder med en lång och vag harang, av den sorten som man inte förstår var den kommer att sluta. Annat än att jag förstår att den som ringer vill sluta i min portmonnä. En sådan kvinna ringde i dag, hon blandade genast in en postorderfirma där jag nyligen handlat, och någon institution som jag aldrig uppfattade namnet på. Så småningom började hon tala om personnummer, och kom efter många krumbukter och ett mästrande tonfall fram till att hennes bolag hade lösningen på identitetskapning.
Mot en ospecificerad summa skulle de hålla koll på mitt personnummer, och så fort någon använde det för att köpa varor, skulle jag tillfrågas om det var jag eller en tjuv, som använde det.
Jag snoppade av henne och kollade genast på nätet vad Mysaftey försäkringar är för slags bolag. Många klagomål hittade jag, Råd & Rön anser att deras metoder är brutala och branchorganisationen Kontakta har uteslutet dem.
När jag lagt på insåg jag att jag inte tänkt på att fråga vad de kom sig att de ringde till mig fast min telefon är nixad. 
Men det jag framförallt frågade mig, är vems ansvar det är att förhindra dessa stölder. Det spelar ju ingen roll vad jag tycker om att våra personnummer är offentliga — det är som det är. Men om det här försäkringsbolagets metod fungerar, kan man ju tycka att vi alla skulle vara försäkrade via staten.

4 kommentarer:

 1. Tyvärr är det alltför vanligt med den här typen av stölder och de tycks inte minska heller. De flesta som ringer hit i liknande ärenden har alla samma början på sina telefonnumror och oftast låter vi bli att svara. Vi har ju telefonsvarare så de kan tala in vad de vill men det gör det naturligtvis inte. Det är ruggigt att man hela tiden ska vara på sin vakt.

  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   och inte är det nytt heller! Det har alltid funnits folk som utnyttjat godtrogna människor.
   Margaretha

   Radera
 2. Jag tror det var dom som ringde för några veckor sen. Jag fatta inte vad dom ville så Christer tog telefonen, och sa nej på en gång.
  Hoppas att du mår bra nu.
  Är du hemma nu?
  Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ellen,
   Ja, det gäller att säga nej på ett tidigt stadium. Inte ge dem en chans att komma igång.
   Allt är väl och jag är hemma.
   Margaretha

   Radera