torsdag 12 december 2013

Grattis Helen!

"What concerns me when I work, is not whether the picture is a landscape, or whether it's pastoral, or whether somebody will see a sunset in it. What concerns me is - did I make a beautiful picture?"

 12 december 1928 – 27 december 2011
 På den här sidan finns många 
fler av Helens målningar.


6 kommentarer:

 1. Åh, min hjältinna. som skulle ha varit min ledstjärna forever om jag inte läst följande varningstext om hennes metod (som jag hade tänkt göra till min, för det verkade så lockande, dvs att egentligen använda oljefärger som akvarellfärger, men problemet var bara att): the oil in the paints will eventually cause the canvas to discolor and rot away. Suck. Tillbaka till ruta ett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Set där om färgen, kände jag inte till. Intressant om man vill diskutera meningen med sitt måleri - är avsikten att skapa något odödligt, eller spelar det ingen roll vad som händer med målningen sedan den är avslutad.
   På skapande kurser har jag sett våndan hos deltagarna, när man ber dem förstöra målningen - enkla saker gjorda på spännpapper.
   Margaretha

   Radera
  2. Jag läste en gång om en (fiktiv?) konstnär som var skicklig akvarellist och reste runt i världen och målade motiv vid olika hamnar, stränder och andra vattenrelaterade platser. Sedan reste han runt till samma platser igen och tvättade bort sina målningar i det vatten han målat det! Då blir det ett annat slags konstverk, en sorts poesi, på något sätt.

   (Men jag tror också att det finns sätt att använda utspädd olja på samma sätt som akvarell utan att tavlorna går åt pipsvängen, men det får en ju att tveka lite ändå.)

   Radera
  3. Karin,
   Det vill till att man är en framgångsrik konstnär, om man ska ha råd att resa runt i världen för att "omåla" sina verk!
   M

   Radera
 2. Vänta nu, jag gjorde ju några sådana där för 40 år sedan. Kan finnas kvar i källaren. Om de alltså inte ruttnat bort. Intressant!! Ska kolla vid tillfälle...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag väntar - skunda dig ned i källaren!
   Om du börjar experimentera NU, med olika grader av utspädning, så kan du lära dig var gränsen går. Det vill till att du dokumenterar noga, hur du gör - sådant är jag urdålig på.
   M

   Radera