söndag 8 december 2013

Grattis Camille!

Camille Claudel 
8 december 1864 – 19 oktober 1943
 


Som om det inte vore svårt nog att vara både konstnär och kvinna på 1800-talet, så blev Camille inspärrad på ett sinnessjukhus, sedan fadern som stöttat henne, avled. Detta trots att man från sjukhusets sida försökte förmå familjen att låta henne komma därifrån.
Hon var både elev och älskarinna till Auguste Rodin — om det kan du läsa här, där det även finns bilder av hennes skulpturer.

4 kommentarer:

 1. Å, så fuktig hon var, och vilket sorgligt levnadsöde. Har du skrivit om henne tidigare, jag tycker en del verkar bekant?
  kram från Mette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flette-Mette,
   Du tänker nog på Gwen John, som även hon hade ett förhållande med Auguste - och som också hade det jobbigt (http://bastmattan.blogspot.se/2010/12/gwen-john.html).
   Finns ett annat inlägg medbara hennes kattbilder också (http://bastmattan.blogspot.se/2010/12/katter-katter-katter.html).
   Margaretha

   Radera
 2. Man kan bli galen för mindre! Hon var tydligen före både sin tid och framförallt Rodin. Var det därför, månne, som man ville ha henne inlåst? För då kunde man ju med god avans sälja även hennes verk som om de vore Rodins?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Ja, att vara både kvinna och konstnär - och dessutom skicklig och före sin tid, det var nog plågsamt för familjen. (Hennes bror ser väldigt trist ut). Och att ha avvikande familjemedlemmar, var nog pinsamt.
   Margaretha

   Radera