söndag 15 december 2013

Grattis Ludwig!


Ludwig Lazarus Zamenhof 
15 december 1859 – 14 april 1917
Den polsk-rysk-yiddish-tyskspråkige polska läkaren som skapade esperanto, är värd att gratuleras.
Jag är väl medveten om att många västerlänningar rynkar på näsan åt esperanto, och tycker att "jag talar så bra engelska" (vilket ofta är en chimär), så jag klarar mig alltid. Ja, om man bara vill röra sig i engelskspråkiga kretsar, så är det väl OK — men världen består av många fler än de som talar engelska. Många av dessa personer som inte talar engelska, eller talar obegriplig engelska, talar esperanto. 
Nu tänker jag inte plädera för att alla ska lära sig esperanto, även om det skulle vara fantastiskt, för själv är jag ett dåligt föredöme med min knackiga esperanto, som med åren bleknat betydligt  men jag önskar att alla som talar nedsättande om esperanto, ville sätta sig bättre in i språket och dess möjligheter.
Bland många av dess fördelar har man sett att barn som lär sig esperanto som sitt första andraspråk, har lättare för att lära sig fler språk senare. Och jag vill tillägga, att det aldrig var Ludwigs mening att esperanto skulle ersätta det nationella språken, det var tänkt som ett hjälpspråk för att underlätta kommunikationen, och förståelsen, mellan människor.
Jag rekommenderar boken "Esperanto — drömmen om ett världsspråk", av Bo Sandelin.

6 kommentarer:

 1. Jag önskar att esperanto - som jag inte har lärt mig - vore mer populärt än det är. Både min morfar och min farfar var esperantister liksom min moster. Hon träffade f ö sin belgiske make på esperantoklubben i NY. Jag vet bara en kollega i min egen generation som är aktiv esperantist. Jag vet att min farfar hade kinesiska brevvänner på esperanto. Tala om att vara global i början på 1900-talet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olgakatt,
   Undrar om man inte hade ett mer idealistisk syn på internationellt arbete, fred och vänskap, för hundra år sedan, än vad vi har i dag.
   Det är relativt enkelt att lära sig - jag minns att man för många år sedan sa "om alla människor börjar lära sig esperanto i dag, kan vi alla tala med varandra om två år!"
   Det skulle bli mycket billigare i officiella sammanhang (FN & EU till exempel) om man sluppe en del av tolkarna.
   margaretha
   som instämmer
   i önskningarna

   Radera
 2. Ja, vad roligt att esperanton uppmärksammas! Jag har en kurs någonstans. Min farfar kunde lite esperanto och hans bror lite mer. Båda medlemmar i Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Väldigt roligt språk, det lilla jag nosat på det.

  Och Grönköpings veckoblads transpiranto är ju också rätt kul.

  Fimbulnoctürne hat strong climat
  Aster funcie et brassie
  Tutto snoro in isolat
  Deep in la missie-nassie
  Luna trotto la routt sordin'
  Snoj lajt in blanco sür la pin’
  Ditto sür aqua lazy
  Elviz’ ist nür opzydaizy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Fast det borde uppmärksammas ännu mer!
   Det finns en hel del, inklusive kurser i språket, på nätet - men det vill ju till att man känner till det, för att kunna leta efter det. Jag misstänker starkt att många unga människor aldrig hört talas om esperanto.
   Kanske borde vi anordna en bloggträff på esperantogården i Lesjöfors (http://www.esperantosverige.se/eg-om-oss).
   Margaretha
   vars far, även
   han, var med i
   svenska freds

   Radera
  2. En bloggträff i Lesjöfors låter som en lysande idé. Kanske sommartid? Finns nostalgimuseet kvar?

   Radera
  3. Karin,
   Visst skulle det vara trevligt.
   Vet ingenting om vad som finns där,kanske kan man hitta information på nätet.
   Margaretha

   Radera