lördag 15 augusti 2020

Lördag med Gutenberg

Godissugen?
Då är kanske det här häftet från 1957 något för dig.
Party Sweets by Mary Blake 


Uppriktigt sagt så är det inget av recepten som får mitt snålvatten att rinna — men jag gillar de tidstypiska illustrationerna. 
Skulle kunna tänka mig att prova Chocolate Bon Bons om jag behövde en present till någon godisgris.

Chocolate Bon Bons
Sweet-tooth favorite ... Carnation keeps them creamy longer....
Makes about 3 dozen 1-inch bon bons

 ½ cup granulated sugar
½ cup sifted all-purpose flour
¼ teaspoon salt
2 tablespoons butter
1 egg
1 cup undiluted Carnation Evaporated Milk
1 cup (6-ounce package) semi-sweet chocolate pieces
1 cup chopped nuts
1 teaspoon vanilla

Combine all ingredients except nuts and vanilla in saucepan over medium heat. Stirring constantly, cook until very thick (about 10 to 12 minutes). Chill about one hour. Drop chocolate mixture from teaspoon into chopped nuts. Roll into small balls, and chill until served.

"Evaporated milk" är inte alltid så lätt att hitta i Sverige, men använd länken nedan så kan du lära dig hur man gör sin egen. Själv använder jag kaffegrädde där koncentrerad mjölk anbefalles.
Jag blir lite förvånad över att man fortfarande på nätet hittar uppgiften att "evaporated milk" går att byta ut mot "Condensed milk" — det blir inte bra!
Men du kan göra din egen kondenserade mjölk istället för att köpa den dyra som finns på burk!
Det finns ett antal recept på nätet, men alla jag hittar där säger att man ska sjuda mjölken under omrörning tills den tjocknar — att stå vid spisen och röra är inget för mig, så jag gillar mitt gamla recept som jag fick i internets barndom av en kokboksförfattare:

Homemade Sweetened Condensed Milk
½ cup boiling water
1 cup nonfat dry milk
⅔ cup granulated (white) sugar
2 tablespoons melted butter or margarine

Place all ingredients in the container of an electric blender in the order given; process on medium-low speed for 2 minutes.
Allow to cool to room temperature before using in a recipe or store in refrigerator for up to 1 week.

Makes 1 ¼ cups or the equivalent of 1 (14-ounce) can.

6 kommentarer:

  1. Alltså jag skulle nog kunna tänka mig såna bonbons...fast jag kanske skulle strössla på lite havssalt ovanpå också...

    Condensed milk har jag nyligen bekantat mig med eftersom jag började göra iskaffe hemma. Min man gillar thai-té med boba och de är ofta baserade på sån. I iskaffe är det gott (med måtta!).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annika,
      Berätta om de blir goda!
      Jag behöver ytterst sällan kondenserad mjölk, men jag har ett par recept på bakverk där det behövs. Då är det behändigt att kunna göra en sats själv - särskilt som jag upptäckt att det då går att minska en aning på sockermängden.
      Margaretha

      Radera
  2. enkelt att göra fudge med kondenserad mjölk, men inte lika gott som den gamla varianten med socker och grädde.

    Nu blev jag så sugen på att pröva några av recepten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Debbie,
      Håller med- även om det kan vara jobbigt att vispa tills det är precis rätt konsistens.
      Margaretha
      en gnutta sveddrad

      Radera
  3. Intressant! Jag har förgäves försökt göra en indisk mandelbaserad godsak som jag blev beroende av i Kenya. Men när jag gör den med kondenserad mjölk (som det står i receptet) blir den äckelsöt och inte alls så god som jag minns den. Nu ska jag testa med evaporerad mjölk, för det är troligen så den är gjord

    SvaraRadera
    Svar
    1. Karin,
      Det kan nog vara värt att prova med den evaporerade mjölken - eller om du gör din egna kondenserade mjölk så minska på sockret.
      Lycka till!
      Margaretha

      Radera