lördag 8 augusti 2020

Lördag med Gutenberg

 

Girl Reading, 1850

Ännu en lördag med fler fynd än jag hinner gå igenom — än mindre berätta om.
I dag bjuder herr Gutenberg på böcker om mat, handarbete, kor & slakt, historia, naturalia, poesi, deckare och en och annan roman. 
Det förefaller som om man äntligen fått upp ögonen för böckerna om "Miss Silver", men än så länge har Gutenberg bara två titlar, så vill du börja från början med "Grey Mask" och fortsätt i kronologisk ordning så gå till FadedPage, där finns 47 av Patricia Wentworths (Dora Amy Elles) böcker.
Har du inte läst Ester Blenda Nordströms "Kåtornas folk" ännu, så har du en chans nu.

Men det jag ägnat mig åt i dag mellan annat bokprat och hallonplockning är handarbeten — somliga hiskligare än andra. Här finns tre häften från "American Thread Company".


Star Book No. 230: "In Fashions for Him for Her" har inget tryckår, men är nog av betydligt senare datum — dessutom mycket amerikansk. 

En herrpullover (som amerikanarna kallar slipover) med intressant struktur tänker jag återvända till.

Star Book No. 57: "New Tablecloths" är tryckt 1948 — på den tiden då även amerikaner tog sig tid att använda garn som inte såg ut som rep. Här finns ett antal säkert rätt tidsödande dukar och tabletter. 

Saknar du en schal så är  "Bernat Handicrafter, Book 161: Stoles", från 1953, häftet för dig. 

Bland alla skälmska damer och glest virkade "fisknät" finns en del intressant att hämta. Som den här
som tycks vara formstickad, så att man kan gå över golvet utan att den faller av.

 

3 kommentarer:

 1. oh, nu blir jag sugen på att sticka, både sjalar och filtar. dukarna låter jag vara, det är så sällan jag använder duk nu för tiden. jag har ett par fina som mormor broderat.

  SvaraRadera
 2. ps.
  minns förresten virkade dräkter, ungefär som klänningen du visade. en tjej i klassen hade något liknande, och alla tyckte hon var så fantastisk som kunde göra så fina saker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Debbie,
   BRA! Låt dig inspireras!
   Margaretha

   Radera