tisdag 11 augusti 2020

Bloggerskans kviller

 

Das Irrenhaus
Francisco de Goya

Jag trodde allt skulle bli bra mellan blogger och mig, bara jag fick vänja mig. Men så 17 heller. Det är en kamp att skriva ett inlägg — men bara ibland, andra gånger är det nästan, men bara nästan, smärtfritt.

Om samma problem återkom, så vore det ju bra, som det här med att lägga in bilder som ibland går hur geschwint som helst, medan bilderna andra gånger inte kommer i den ordningen som jag lagt in dem. Men eftersom det inte är något system i galenskapen, så kan jag ju inte lära mig vad blogger har för preferenser beträffande ordning av dem.
Andra gånger blir texten understruken alldeles utan min förskyllan— men tro inte att det går att göra det ogjort genom att klicka på U
Och texten blir antingen för stor eller för liten.
Och så där håller det på, och när blogger är riktigt vrång, så tar det dubbelt så lång tid att få till ett inlägg, som det gjorde på den gamla goda tiden.
Fortsätter det så här är jag snart mogen att flytta in på Goyas "dårhus". Ett ord som redan på 1850-talet ansågs förklenande, visst är det intressant att se hur man alltid möblerat om i ordförrådet, och flyttat somliga ord till skamvrån:
Anm. Af humanitetshänsyn började man, i Sv. c. 1850, i Finl. först senare, i båda landen tidigast i medicinskt fackspråk, att undvika ordet dåre i denna bet. äfvensom, ehuru i mindre utsträckning, dess hithörande ssgr. I bildade kretsar i Sv. är det enkla ordet i denna bet. numera nästan obrukligt o. i fackkretsar fullkomligt ur bruk.

För ögonblicket har jag inte tid och kraft att starta en ny blogg , men visst har jag lekt med tanken på att göra slut med blogger. Därför att jag surfat runt för att se vilka alternativ som finns.
Det är understundom nöjsam läsning  på ett ställe läser jag: "Mejla vår härliga kundtjänst". Nej tack, jag vill inte ha en härlig kundtjänst, jag vill ha en som kan ge korrekt, gärna tråkig, information, vid behov.
Jag går vidare och hittar följande:
Vi förstår att juridiska villkor kan vara tråkiga att läsa, så vi har ansträngt oss för att göra upplevelsen något mer angenäm. Jag har aldrig någonsin kommit på tanken att juridiska villkor kan vara en upplevelse  allt jag begär är en korrekt text utan utsmyckningar.
Efter flera bottennapp hittar jag bloggo.nu, som jag ska titta närmare på om en månad eller två.

Har du hört det härliga ordet kviller tidigare? Det har inte jag, men jag blev bara tvungen att använda det, eftersom det är precis vad det här inlägget handlar om.
KVILLER, sbst.
Etymologi
[vbalsbst. till KVILLRA]
(†) jämmer, klagan. (G. III:s död) har .. injagat oro och bedröfvelse i våra hjertan och upfylt våra munnar med qviller och klagan. Bergman TalG3 (1792).

6 kommentarer:

 1. Nej, kviller har jag inte hört talas om förrän nu men visst är kviller ett ord som passar bra med nya blogger. Jag känner så väl igen dina problem, precis som om de vore mina också. Men jag har lärt mig att lägga in bara en bild i taget. Tillsvidare fungerar det. Det finns säkert en bra handbok i anslutning till allt det nya men just nu får den vänta.
  Goyas dårhus låter nästan spännande. Kanske vi ses där Margaretha?

  h. Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karin,
   Jo, jag har insett att en bild i taget är det enda möjliga - men inte ens då hamnar den alltid rätt.
   Det är bara att hanka sig fram. Men jag har bloggar som jag överhuvudtaget inte kommer in på. Har ingen aning om hur jag ska göra med dem.

   Får väl säga att jag inte tycker att Goyas dårhås verkar särskilt lockande - så jag åker till min ö, i nästa vecka, istället.
   Margaretha

   Radera
 2. Trist att det strular med blogger! För mig går det hyfsat. Bilder kan vara lite besvärligt, det är sant. De envisas ibland med att inte centrera sig alls. Men jag har ju å andra sidan problemet med att min blogg tydligen vägrar att låta en massa folk kommentera på den :(. Dock jobbigt och väldigt tidsödande att flytta (och försöka lägga över alla de gamla blogginläggen framförallt om man skulle vilja göra det).
  Ha det så fint på ön!

  SvaraRadera
 3. Annika,
  Ibland undrar jag varför i all världen jag fortsätter att blogga - när jag skulle kunna sitta i allsköns ro och läsa istället!
  Och kommentarer är ett kapitel för sig, fick ett mejl från en kompis i går, som sa att hon inte kunde lämna kommentarer hos mig - och inställningarna ändrar sig på eget bevåg. Plötsligt fick jag kommentarer på en privat blogg, och på en annan får jag inte längre ett meddelande när jag får kommentarer.

  Tack, jag vet att jag kommer att få det bättre än bra på min ö - men håll gärna en tumme eller två för att vädret ska fortsätta att vara perfekt!
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara inte fatta varför Blogger måste uppdatera sig själv. Den gamla versionen fungerade alldeles utmärkt. Men jag håller på att lära mig den nya efter många misslyckanden. T.ex. att orden på etiketterna inte kommer meddetsamma utan det tar några sekunder. Bra med ordet kviller, inte omöjligt att det kommer i något korsord så småningom.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingrid,
   Det förefaller som om vi är många som inte fattar det.
   Kviller är ett utmärkt ord, men det är väl tveksamt om det hamnar i ett korsord eftersom SAOB betraktar det som utrotat.
   Margaretha

   Radera